Με ευρύτερη πλειοψηφία από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στις δομές υγείας και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία. Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις παραβιάζουν δικαιώματα και ανοίγουν παράθυρο απολύσεων.

Η συζήτηση πάντως ανέδειξε με μεγαλύτερη σαφήνεια τις θέσεις των κομμάτων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες, ενώ πυροδότησε κυβερνητικές βολές για έμμεσο κλείσιμο του ματιού στους αντιεμβολιαστές και αστερίσκους που πλήττουν την εθνική προσπάθεια. Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων με στόχο την εκπομπή ισχυρού μηνύματος ενίσχυσης των εμβολιασμών και διασφάλισης της δημόσιας υγείας αλλά και των πιο ευάλωτων.

Υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, που θεωρεί ότι υποκρύπτει επιδίωξη της κυβέρνησης να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα και να δημιουργήσει συνθήκες μαζικών απολύσεων, τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αιτιολογώντας το δικό του «ΟΧΙ» και τονίζοντας ότι πριν εξαντληθούν οι ενέργειες πειθούς επιστρατεύθηκαν οι εκβιασμοί και οι απειλές. Σε ανάλογο μήκος κύματος και το ΜέΡΑ25, που δήλωσε υπέρ της υποχρεωτικότητας αλλά κατά της επίδειξης των εμβολιαστικών πιστοποιητικών υποστηρίζοντας ότι οδηγούν «στον Μεγάλο Ψηφιακό Αδελφό».

Αμετακίνητο στις πάγιες θέσεις του παρέμεινε το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, προωθεί αυταρχικές ρυθμίσεις και απειλεί τους πολίτες, επιχειρώντας να μετατοπίσει τη συζήτηση από τα προβλήματα της «εγκληματικής» κυβερνητικής πολιτικής. Στα άκρα κινήθηκε η Ελληνική Λύση καταγγέλλοντας «φασισμό» και «νεοταξική δικτατορία».

πηγή: reader.gr