Θυσίες, σκληρή προπόνηση και προσήλωση ήταν ανάμεσα σ’ αυτά που οδήγησαν τον Στέφανο Ντούσκο ανάμεσα στους κορυφαίους. Μάλιστα το ότι έφτασε σε σημείο να τρώει… παγάκια για να ξεγελάσει την πείνα του φανερώνουν ότι πρόκειται για ένα αθλητή που είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να πετύχει το στόχο του.

Με ύψος 1.87 κι αγωνιζόμενος στα ελαφριά σκιφ έπρεπε να διατηρείται στα 80 κιλά κι όπως έχει παραδεχθεί σε παλιότερη συνέντευξη: «Ο κόσμος μπορεί να βλέπει την τελική εικόνα, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί τις θυσίες που έκανα εγώ για να μείνω εντός ορίου. Δεν έτρωγα μεσημέρια, δεν έτρωγα το βράδυ. Μασούσα παγάκια και τσίχλες, για να ξεχάσω την πείνα μου. Δοκίμασα τον εαυτό μου, σωματικά και ψυχολογικά. Πάντα υπήρχε το ρίσκο να προκαλέσω ζημιά στον οργανισμό μου».

Στις 14 Ιουλίου λίγο πριν αναχωρήσει η ελληνική αποστολή για το Τόκιο ο Στέφανος μιλώντας στο Sport24.gr έλεγε για τους στόχους του στην Ιαπωνία. «Θέλω να προκριθώ στον τελικό, κάτι που δεν έχει ξαναζήσει Έλληνας. Γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο. Έχω δουλέψει όμως πάρα πολύ γι’ αυτό. Οι διαφορές στους χρόνους μεταξύ όσων θα πάρουμε μέρος είναι μικρές. Αν κάποιος από τους αντιπάλους μου βρεθεί σε κακή μέρα και εγώ κάνω όσα έχω ετοιμάσει, δεν αποκλείεται να βρεθώ και στα μετάλλια».

Κι όχι απλά βρέθηκε, αλλά τους προσπέρασε όλους με μία συγκλονιστική κούρσα, αναγκάζοντας τον προπονητή και μέντορα του Τζιάνι Ποστιλιόνε να χαρακτηρίσει τον Χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο ως «Χάμιλτον της κωπηλασίας»!