Τη διαδικασία, βήμα προς βήμα, για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων που ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, μετά το σχεδιασμό των μέτρων στήριξης προχωρούν:

– Η θεσμοθέτηση αυτών, όπου χρειάζεται.

– Η ψηφιοποίηση αυτών, όπου έχει ήδη ανακοινωθεί.

– Και η άμεση υλοποίηση, ώστε να φτάσουν το ταχύτερο δυνατόν τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης στους δικαιούχους και στις πληττόμενες περιοχές.

Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις των εμπλεκόμενων υπουργείων για την προσαρμογή των σχετικών πλαισίων και εργαλείων στα νέα δεδομένα και στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό και το στήσιμο των νέων ψηφιακών πλατφορμών, προς διευκόλυνση των πολιτών, επιτάχυνση των διαδικασιών και ταχύτατη παροχή των πόρων της στήριξης.

Παράλληλα, δρομολογείται η υλοποίηση όλων των μέτρων σε ένα πλαίσιο συντονισμού και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους: τα υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς, οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι παραγωγικοί φορείς, οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί και η κοινωνία των πολιτών και οι ενεργοί πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας, την επόμενη περίοδο η πορεία θα γίνει προς τέσσερεις κατευθύνσεις:

1. Την άμεση προώθηση των μέτρων κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κατοικιών, επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και λοιπών πληττόμενων περιουσιακών στοιχείων.

2. Την άμεση προώθηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών για την προστασία των εδαφών και την αποκατάσταση δασικών και άλλων συναφών οικοσυστημάτων.

3. Την άμεση προώθηση των μελετών και της κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

4. Την άμεση ενεργοποίηση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία και αποκατάσταση των δασικών και άλλων συναφών οικοσυστημάτων.

Από την πλευρά του κράτους, ενεργοποιείται ο λογαριασμός κρατικής αρωγής και δρομολογείται μία διαδικασία «διπλής κατεύθυνσης» με την κοινωνία των πολιτών. Η οποία, από τη μία πλευρά θα αξιοποιεί όσους θέλουν να συνεισφέρουν, και από την άλλη θα στηρίζει έμπρακτα όσους επιθυμούν να συνεργαστούν και να προσφέρουν στο πεδίο.