Σε πλήρη εξέλιξη βρισκεται η μαχη των δυνάμεων της πυροσβεστικής, με επίγεια και εναέρια μέρα, για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων που μαίνονται από το απόγευμα της Δευτερας σε Βίλια και Κερατέα. Οι δυο φωτιές ξεκίνησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους και συνεχίζουν να καίνει ταυτόχρονα στην Αττική, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες για την οριοθέτηση – αρχικά – και τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κατάσταση στα Βίλια παραμενει δύσκολη, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης «οι φλόγες έχουν φτάσει στα δυο χιλιόμετρα από  τα Βίλια», ζητώντας ενίσχση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην Κερατέα υπάρχει βελτίωση και αισιοδοξία για την οριοθέτηση του μετώπου.

Στην Κερατέα, η φωτιά έφτασε νωρίτερα στις αυλές των σπιτιών. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι εστίες είναι αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο έδειχνε τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε, ήταν να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο.

Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

Λευτέρης Κοσμόπουλος για φωτιά στα Βίλια

Το θετικό, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, είναι πως έχουν περιοριστεί κάπως οι άνεμοι. Υπάρχουν εναέρια μέσα που επιχειρούν στα Βίλια, καθώς μόνον έτσι θα καταστεί δυνατόν να ελεγχθεί η φωτιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης είπε πως αυτήν τη στιγμή βλέπει τρία ελικόπτερα, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να έρθουν κι άλλα. «Μπορεί να γίνει Εύβοια η περιοχή, αν ξεφύγει» η πυρκαγιά, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Κοσμόπουλος εξήγησε πως η φωτιά μαίνεται «στην καρδιά ενός παρθένου δάσους, μιας πευκόφυτης περιοχής. Είναι το μεγαλύτερο δάσος που έχει μείνει στην Αττική και η φωτιά βρίσκεται στο κέντρο. Δεν έχει όρια». Ανέφερε, όμως, ότι από την πίσω μεριά έχει δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη, με τους πυροσβέστες να βρίσκονται επί ποδός.

Προς το παρόν, δεν κινδυνεύει ούτε το Πόρτο Γερμενό ούτε η Ψάθα, επισήμανε, και συμπλήρωσε πως ούτε οι άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς τα εκεί. Αναφορικά με το προς τα πού κατευθύνεται η φωτιά με βάση τους ανέμους, είπε ότι γεωγραφικά πάει προς Μέγαρα. Ωστόσο, είναι αρκετά μακριά από την περιοχή.