Σκληρή μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους συνεχίζουν να δίνουν πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές καθώς τα εναέρια μέσα έπαυσαν να επιχειρούν αφού έδυσε ο ήλιος.

Στόχος της πυροσβεστικής είναι η πύρινη λαίλαπα να μην περάσει στο πάνω μέρος του δάσους καθώς εάν κάτι τέτοιο συμβεί η φωτιά θα φτάσει στις Ερυθρές.

 

Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό
Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό ωστόσο μήνυμα εκκένωσης από το 112 δεν έχει ακόμα σταλεί.

Λεωφορεία όμως είναι έτοιμα ώστε να μεταφερθεί κόσμος, εφόσον χρειαστεί. Χιλιάδες στρέμματα έχουν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα και όλοι την ύστατη στιγμή προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες για να ανακόψουν το μέτωπο. Διευκρινίζεται πως οι φλόγες δεν έχουν κάψει σπίτια μέσα στον οικισμό. Βρίσκονται περιμετρικά αυτού και τον απειλούν. Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής δεν έχουν παραδοθεί στις φλόγες σπίτια παρά μόνο ένα κτίσμα εγκαταλελειμμένο.

Θυμίζουμε ότι η φωτιά είχε πλησιάσει νωρίτερα το χωριό αλλά τέθηκε υπό έλεγχο. Όλες οι δυνάμεις δημιούργησαν «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

Πυρκαγιά στα Βίλια. Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε στο MEGA ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, Aντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

«Η αλλαγή του ανέμου χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών»
Οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες δεδομένου ότι έπεσε η νύχτα και τα εναέρια σταμάτησαν τις ρίψεις. «Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος  της Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης. Παράλληλα, τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια. Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη». Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Δήμαρχος Μάνδρας: Έχει ξεφύγει η κατάσταση
«Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη», δηλώνει για την πυρκαγιά ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης.

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Διαβάστε επίσης:

https://www.paraskhnio.gr/%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%bf%cf%87%ce%bf%ce%90%ce%b4%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84/

https://www.paraskhnio.gr/%ce%ad%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%af%ce%bb/