Τριπλό «άδειασμα» δέχτηκε σήμερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του, ότι δεν έχει εμβολιαστεί αλλά και τις σημερινές πώς είναι καλό οι νέοι να περάσουν τον ιό γιατί θα χτίσουμε ανοσία.

Ο τενίστας δέχτηκε κριτική από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και από την  διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Νοσοκομείου “Σωτηρία”, Μίνα Γκάγκα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις  Τσιτσιπά για το εμβόλιο, κατά την σημερινή επίσημη πρώτη του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου επεσήμανε:

Είναι σπουδαίος αθλητής και η προσφορά του στον αθλητισμό είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που αμφισβητείται είναι η ικανότητά του να αξιολογεί την αναγκαιότητα των εμβολιασμών ή αν έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο. Δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε το ερευνητικό έργο. Τα θέματα αυτά τα αναλύουν και ενημερώνουν όσοι τα έχουν σπουδάσεις και μελετήσει μέσα από το ιατρικό λειτούργημα. Σε αυτούς είναι καλό να ανατρέχουμε. Όσοι μέσα από τις επιτυχίες τους αποτελούν σημείο αναφοράς για ευρύτερες ομάδες, καλό θα ήταν να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση τέτοιων απόψεων», υπογράμμισε.

Η Μίνα Γκάγκα

Με ανάρτησή της στο facebook, η κ. Γκάγκα απάντησε με νούμερα στον αθλητή:

«Απάντηση στο Στέφανο Τσιτσιπά: Μόνο στο «Σωτηρία», τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαριά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο!

Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι;Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τένις, εκεί μας κάνεις περήφανους», ανέφερε στην ανάρτησή της.

Ο Αθ. Εξαδάκτυλος

Τέλος, για το θέμα μίλησε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και ο κ. Εξαδάκτυλος

«Μας στεναχώρησαν οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά, καλύτερα να μην είχε αναφερθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων στον Σκάι, ενώ σχετικά με την σημερινή δήλωση του τενίστα, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι καλό οι νέοι να περάσουν τον ιό γιατί θα χτίσουμε ανοσία, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι αυτό  είπε ότι δεν είναι καλό.

«Δεν είναι καλύτερο να νοσήσουμε, να νοσήσουν οι νέοι μας για να χτίσουμε τείχος ανοσίας, γιατί αν νοσήσουν πράγματι θα έχουν μια πιο ελαφριά νόσηση, αλλά θα υπάρχουν κι αυτοί που θα νοσηλευτούν και θα νοσήσουν βαριά, οπότε οι απώλειες θα είναι τραγικές για τους νέους ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει και κάτι ακόμα. Ξέρουμε πως ο COVID σε όσους νοσούν δημιουργεί προβλήματα υγείας που μένουν για πολλούς μήνες. Επομένως, ένας νέος άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει ένα μόνιμο πρόβλημα υγείας λόγω COVID και είναι πολύ κρίμα να πάρει αυτό το ρίσκο. Είναι απόλυτο λάθος το ότι πρέπει να νοσήσουν οι νέοι για να αποκτήσουν ανοσία, από το να εμβολιαστούν».