Μεγάλες καταστροφές αφήνει στο πέρασμά της η νέα φωτιά που ξέσπασε στα Βίλια Αττικής το πρωί της Δευτέρας 23 Αυγούστου. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στο Προφήτη Ηλία ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και η Μονή της περιοχής, την οποία είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν οι μοναχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο οι δυνάμδεις στο σημείο παραμένουν ισχυρές για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Η πυρκαγιά, που για ώρες έκαιγε ανεξέλεγκτη κατέστρεψε πολλά στρέμματα παρθένου πευκοδάσους ενώ το πύρινο μέτωπο έφτασε να εκτείνεται ακόμα και σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων. Το έργο των πυροσβεστών έκαναν πολύ δύσκολο οι ισχυροί άνεμοι που έφταναν ακόμα και τα 8 μποφόρ. Γύρω στις 12:30 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση του χωριού των Βιλίων αλλά και του οικισμού του Προφήτη Ηλία, στον οποίο σύμφωνα με τοι Open κάηκαν τουλάχιστον 5 σπίτια.

Καταγγελίες για εμπρησμό
Ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης Χρήστος Στάθης αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, έκαναν λόγο για εμπρησμό. «Αυτό είναι καθαρά έργο εμπρηστών. Έχουν βαλθεί να κάψουν το ωραιότερο χωριό της Αττικής, τα Βίλια», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Στάθης.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας πως οι φωτιές ξέσπασαν σε απόσταση 300 μέτρων η μία από την άλλη, οι οποίες εξελίχθηκαν σε τεράστιο πύρινο μέτωπο.

Οι κάτοικοι έδωσαν αγώνα: «Η καταστροφή έγινε σε 25 λεπτά»
Μεγάλο αγώνα έδωσαν οι κάτοικοι στα Βίλια για να σώσουν τα σπίτια τους. Ένας από αυτούς σημείωσε στο OPEN ότι η καταστροφή έγινε μέσα σε 25 λεπτά. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρχε πρόβλημα στον συντονισμό των δυνάμεων της πυροσβεστικής. Υπογράμμισε ότι πάλευε μόνος του για 2,5 ώρες και τελικά κατάφερε να σώσει το σπίτι του όταν είδε ένα πυροσβεστικό να περνά από δίπλα. «Με βοήθησε και τελικά έσβησα τη φωτιά, ένα άλλο σπίτι που δεν βλέπαμε κάηκε ολοσχερώς», τόνισε.

Σε ύφεση η φωτιά – Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κάζα Αττικής. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 167 πυροσβέστες με 60 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, της δύναμης που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με 61 πυροσβέστες και 18 οχήματα από τη Ρουμανία, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε. και ομάδα Σ.μη.Ε.Α. της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 14 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 1 ως συντονιστικό, καθώς και 14 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ, ο Ερυθρός Σταυρός, εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Ωστόσο από τη στιγμή που έφυγε το τελευταίο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν.