Πετρελαιοκηλίδα που προήλθε από το μεγαλύτερο διυλιστήριο στη Συρία, μεγαλώνει και εξαπλώνεται στη Μεσόγειο, ενώ είναι πιθανό να φτάσει μέχρι την Κύπρο έως το τέλος της ημέρας, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές.

Σύροι αξιωματούχοι δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπήρχε διαρροή σε δεξαμενή που περιείχε 15.00 τόνους πετρελαίου από τις 23 Αυγούστου, σε θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της παράκτιας πόλης Μπανίγιας. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Φωτογραφίες από δορυφόρο δείχνουν πως η πετρελαιοκηλίδα ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, και καλύπτει έκταση 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου δηλαδή όσο και η πόλη της Νέας Υόρκης.

Η εταιρεία δήλωσε την Τρίτη στο CNN ότι η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν περίπου επτά χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου.

Το κυπριακό Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών δήλωσε ότι, με βάση την προσομοίωση των κινήσεων της πετρελαιοκηλίδας και τα μετεωρολογικά δεδομένα, θα μπορούσε να φτάσει στο ακρωτήριο Απόστολος Ανδρέας «τις επόμενες 24 ώρες».

Το Τμήμα προέβη στην εν λόγω δήλωση περίπου στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) την Τρίτη. Τόνισε μάλιστα ότι προτίθεται να βοηθήσει στη διαχείριση του προβλήματος.

Επιπλέον, στην προσπάθεια περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας συμμετέχει και η Τουρκία.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ανατολική Μεσόγειο για το 2021. Τον Φεβρουάριο, μια άλλη πετρελαιοκηλίδα ανοιχτά του Ισραήλ, κατέστρεψε τις παραλίες της χώρας και είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πίσσας στις ακτές του Λιβάνου.

ΠΗΓΗ: kathimerini, CNN