Το θέμα απασχόλησε εκτενώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει η αύξηση στις τιμές της ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών διεθνώς.

Χαρακτηριστικά και άκρως ανησυχητικά και τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είπε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που σημαίνει ότι  η αύξηση αυτή θα μετακυληθεί στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να φτάσει τα 5, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί τα στοιχεία και να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων για την στήριξη των πιο ευάλωτων, την οποία θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ.

Η μία παράμετρος έχει να κάνει με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας χωρίς να επιβαρυνθούν πέρα από τις δυνατότητες τους. Η δεύτερη αφορά την αγορά και την πορεία του πληθωρισμού με την συγκράτηση όσο είναι δυνατόν των τιμών και την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας.