Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ζέττα Μακρή σε συνέντευξη της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ μίλησε για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία αν αυτό χρειαστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αν και εφόσον υπάρχει έξαρση, αν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το αν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οπως εξήγησε η κ. Μακρή, «είμαστε σε στενή επαφή με τους ειδικούς. Είχαμε πολύωρες συζητήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, πολλές φορές ξεπερνούσαν και τις τρεις ώρες για να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα πρωτόκολλα».

Τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων

Παράλληλα, επανέλαβε τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων με μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα της γυμναστικής, αερισμό των αιθουσών, διαφορετικό προαυλισμό των τάξεων και τα πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος.

Και τόνισε πως «όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ενδεχομένως να καταγραφεί αύξηση στα κρούσματα με το άνοιγμα των σχολείων αλλά όχι επειδή το σχολείο θα επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση, μα λόγω των ελέγχων που θα γίνουν».

Όταν καταγράφεται κρούσμα, ο υπεύθυνος Covid και ο αναπληρωτής του γνωρίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ακολουθείται με ιχνηλάτηση και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές δύο εργαστηριακά τεστ και καθημερινά self test.

Τι θα γίνει με την οδηγία «50 συν 1»;
Οσο αφορά στην οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος αν τα κρούσματα φτάσουν «50 συν 1» η κ. Μακρή τόνισε ότι εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί «προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες», σημειώνοντας πως στην περίπτωση που κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο εάν υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, επεσήμανε ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες».

Από την πλευρά της, εξέφρασε πως κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων αλλά ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η Δημόσια Υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων, διαβεβαιώνοντας ότι το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με όλα τα κενά καλυμμένα.