Αξιολογώντας την συμπεριφορά που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η γείτονα, θέτει διαρκώς νέα ζητήματα προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλύτερη τοποθέτηση απέναντι στη χώρα μας.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν μάλιστα πως η ανάλυση που κάνει η Άγκυρα είναι εσφαλμένη και η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της κλιμάκωσης. Χαρακτηρίζουν την στάση της Τουρκίας απαράδεκτη και σημειώνουν ότι αποτελεί τεράστια πρόκληση αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη. «Ποιος θα δικαιολογήσει στη διεθνή κοινότητα ότι στα 10 νμ είναι η υφαλοκρηπίδα, όταν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι στα 12νμ»; αναρωτιούνται χαρακτηριστικά από ελληνικής πλευράς. Άλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγα 24ωρα από το έντονο διάβημα του υπουργείο Εξωτερικών προς την Άγκυρα για την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo».

Απαράδεκτη απειλή του casus belli
Διπλωματικές πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Να μην νομίζει κάποιος ότι μπορούμε να συνηθίσουμε τις προκλήσεις» και σε αυτό το πλαίσιο μιλούν για την απαράδεκτη απειλή του casus belli από αυτούς «που κάνουν κτίρια στον ΟΗΕ, στον καταστατικό χάρτη του οποίου απαγορεύεται η βία και απειλή χρήσης βίας».

Ισχυρός σύμμαχος της Αθήνας οι ΗΠΑ
Η Αθήνα βλέπει ως ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια να μπει φρένο στην Τουρκία τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη έλληνες διπλωμάτες στέκονται σε δύο γεγονότα. Ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος θεωρούσε δεδομένο, καθώς και την δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος στην Διάσκεψη για την Λιβύη κάλεσε εμφατικά για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα, κατονομάζοντας την Τουρκία. Αυτό την στιγμή που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να χαρακτηριστεί κλεισμένη, όπως τονίζουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Έτσι το ταξίδι του κ. Δένδια στην Ουάσινγκτον στις 14 Δεκεμβρίου μπορεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, αντί να πέσουν οι υπογραφές όπως εικάζεται.

Ισως και εντός Οκτωβρίου να συνεχιστούν οι επαφές
Σε κάθε περίπτωση από ελληνικής πλευράς, τονίζεται ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να συνεχίζεται, «είμαστε υπέρ των ανοιχτών διαύλων» σημειώνουν διπλωματικές πηγές και δεν αποκλείεται εντός του Οκτωβρίου να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές.