Έκλεισαν στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής (26/9) οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές 2021 και το πρώτο exit poll δίνει το πρώτο στίγμα των καλπών.

Στο πρώτο exit poll ο Ολαφ Σολτς συγκεντρώνει ποσοστό 25%, ποσοστό που έχει και ο Αρμιν Λάσετ κάνοντας τις εκλογές να εξελίσσονται σε παιχνίδι για γερά νεύρα.

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ΑRD

  • SPD (Όλαφ Σολτς) 25%
  • CDU / CSU (Άρμιν Λάσετ) 25%
  • Πράσινοι (Αναλένα Μπέρμποκ) 15%
  • FDP (Φιλελεύθεροι) 11%
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%
  • Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Έτσι σε σχέση με τις εκλογές του 2017 η κεντροδεξιά (CDU/CSU) είδε τη δύναμή της να συρρικνώνεται κατά 7,9%, το SPD ενισχύεται κατά 4,5%, οι Πράσινοι κατά 6,1%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία χάνει 1,6%, οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν 0,3% και το αριστερό Die Linke χάνει 4,2% της δύναμής του.

Σημειωτέον, πάντως, ότι τα πρώτα exit polls των κρατικών δικτύων δεν περιλαμβάνουν τις επιστολικές ψήφους, που σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να ξεπερνούν το 40% του συνόλου των ψήφων, έναντι περίπου 29% στις προηγούμενες εκλογές προ τετραετίας.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις του exit poll, παραμένει ανοικτό ποιος εκ των Σολτς και Λάσετ θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στο Βερολίνο. Τα βλέμματα στρέφονται στη σύνθεση του νέου συνασπισμού, αφού αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, τότε τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς όσο και τα δύο αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης μπορούν να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν την επόμενη κυβερνητική συμμαχία. Ειδικά ο Λάσετ έχει στείλει το μήνυμα ότι ακόμη και αν η παράταξή του δεν έλθει πρώτη, θα προσπαθήσει να συμπήξει συνασπισμό, απευθύνοντας κάλεσμα πιθανότατα στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

 

Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD

“Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.