«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί μία παρωχημένη επιχειρηματολογία και επιχειρεί να “τρομάξει” τον κόσμο δείχνοντας τον Βορίδη, τον Πλεύρη και τον Γεωργιάδη ως “μπαμπούλες”, με αναφορές στη χούντα», δηλώνει στο «Π» ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Συναντήσαμε τον Μάκη Βορίδη και, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, μας μίλησε για τις αλλαγές που έρχονται στον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, μας αποκάλυψε ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του στη μέχρι τώρα πολιτική του διαδρομή αλλά και τις μελλοντικές πολιτικές επιδιώξεις του.

Υπουργέ, μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που λάβατε μόλις αναλάβατε το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών ήταν η θεσμοθέτηση ενός ανώτατου ορίου στις ετήσιες προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο. Σε τι αποσκοπεί και ποιοι ωφελούνται από τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση;

Είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά προχωράμε στον εξορθολογισμό των προσλήψεων αντιστοιχίζοντάς τες με τις πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου, ώστε να δικαιολογούνται στο ακέραιο οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η σύναψή τους να μην υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες. Μέχρι σήμερα, οι προσλήψεις αυτές αποφασίζονταν με βάση τα αιτήματα του εκάστοτε φορέα και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εσωτερικών. Έρχεται λοιπόν τώρα η κυβέρνησή μας και κάνει κάτι που δεν έκανε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ: Εντάσσει τις ανάγκες του Δημοσίου στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και μάλιστα θέτει και ένα όριο στον εαυτό της, βάζοντας επιπλέον ρήτρα ο αριθμός αυτός να μειωθεί κατά 10% τον επόμενο χρόνο. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα όριο, κανένας αριθμός, κανένας προγραμματισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ρύθμισε το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί πολύ απλά ήθελε να παίρνει όσους, όπου και με όποιον τρόπο θέλει. Ερχόμαστε λοιπόν τώρα εμείς και βάζουμε μία τάξη σε αυτό το άναρχο αυτό τοπίο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας προσπαθείτε να δημιουργήσετε κομματικούς στρατούς μετακλητών υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μία φορά καταφεύγει στην προσφιλή του τακτική, αυτή της διαστρέβλωσης των πραγματικών στοιχείων. Οι μετακλητοί των υπουργών ανέρχονται σήμερα σε περίπου 900, όταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός των μετακλητών ήταν σταθερά πάνω από 1.000. Η πραγματικότητα είναι ότι, προκειμένου να ενισχύσουμε το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δώσαμε τη δυνατότητα στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να προσλαμβάνουν έναν αριθμό μετακλητών υπαλλήλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζει τον αριθμό αυτών των μετακλητών με τους μετακλητούς της κυβέρνησης, προκειμένου να εξυπηρετήσει το ψεύδος του. Να υπενθυμίσω για μία ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μετακλητοί των αιρετών δεν ανήκουν στην κυβέρνηση. Αλλά επειδή άκουσα τον κ. Τσίπρα να ξαναθέτει το θέμα των μετακλητών, διερωτώμαι τα εξής: Γιατί επί τεσσεράμισι χρόνια δεν κατήργησε τον θεσμό; Υποκριτές συστηματικά.

Ποιες άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες να αναμένουμε από το υπουργείο Εσωτερικών το προσεχές διάστημα; Θα υπάρξουν αλλαγές και στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ή θα γίνει κάποιας μορφής αξιολόγηση στους δημοσίους υπαλλήλους;

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει μία σειρά κρίσιμων νομοθετικών παρεμβάσεων που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση, όπως η θέσπιση της τηλεργασίας, οι νόμοι για το ΑΣΕΠ, τον εσωτερικό έλεγχο και το νομοσχέδιο του lobbying, στο οποίο συμπεριελήφθησαν διατάξεις που είναι κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία του Δημοσίου, όπως η κατάργηση σημαντικού αριθμού παρεκκλίσεων από την κινητικότητα. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρόκειται να φέρουμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνία των πολιτών και τον εθελοντισμό. Από εκεί και έπειτα, στόχος μας είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα κυβερνητικά επίπεδα, ο ανασχεδιασμός της αξιολόγησης και της στοχοθεσίας, η εφαρμογή του συστήματος επιβράβευσης στους παραγωγικότερους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και η ψήφιση ενός νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Ας περάσουμε στα της κυβέρνησης. Πώς αισθάνεστε που στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αξιοποιούνται και άνθρωποι εκτός της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αξιοποιεί στο κυβερνητικό σχήμα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και ευρείας αποδοχής. Στη συνολική προσπάθεια που επιτελείται από την κυβέρνηση για να χτίσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για όλους τους Έλληνες, δεν περισσεύει κανείς. Αυτό που μας ενώνει είναι το κυβερνητικό σχέδιο δράσης που όλοι υπηρετούμε με όσες δυνάμεις έχουμε.

Είναι γεγονός πως ο τελευταίος ανασχηματισμός προκάλεσε πολυεπίπεδες αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως η Νέα Δημοκρατία μετά τον ανασχηματισμό ρέπει προς την άκρα Δεξιά. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Θεωρώ ότι η Δεξιά, στη σύγχρονη μορφή που έχει προσλάβει, έχει διαμορφώσει μία μοναδική ταυτότητα, την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να αντιληφθούν. Η νέα αυτή ταυτότητα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και άξονες: περιοριστική μεταναστευτική πολιτική και συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, επιμονή στην εφαρμογή του νόμου και της τάξης και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας με μηδενική ανοχή στην εγκληματικότητα, μείωση των φόρων και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί άξονες είναι κεντρικοί και καθορίζουν όχι μόνο τη Δεξιά στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί μία παρωχημένη επιχειρηματολογία και επιχειρεί να «τρομάξει» τον κόσμο δείχνοντας τον Βορίδη, τον Πλεύρη και τον Γεωργιάδη ως «μπαμπούλες», με αναφορές στη χούντα, στον φασισμό και σε διάφορα τέτοια που δεν πείθουν γιατί δεν αντιστοιχούν στη βιωμένη πραγματικότητα, τη λειτουργία και τη δράση της κυβέρνησης.

Ουδείς πιστεύει ότι η ΝΔ θα κάνει δικτατορία ή θα εγκαθιδρύσει ένα ολοκληρωτικό ή αυταρχικό καθεστώς. Αντιθέτως, δείγματα περιφρόνησης των δημοκρατικών θεσμών απέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Αλλά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε αυτήν τη ρητορική αποδεικνύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει οδηγηθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Ως έγκριτος νομικός, θα ήθελα την άποψή σας για όσους υποστηρίζουν ότι, επί των ημερών σας, έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.

Από πού προκύπτει αυτό; Αντιθέτως, η βία των συμμοριών της άκρας Αριστεράς έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί, ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και σε γειτονιές με αυξημένη παραβατικότητα. Πραγματικά, είναι αν μη τι άλλο οξύμωρο να κατηγορούμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τροποποίησε προς το επιεικέστερο τον Ποινικό Κώδικα. Αυτό που η κυβέρνησή μας επιδιώκει, μέσα από στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, είναι να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να θωρακίσει την προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα, πρωτίστως μέσα από την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη. Στον άξονα αυτό αυστηροποιούνται οι ποινές για τα βαριά ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα, τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων και επιμηκύνεται ο χρόνος της υφ’ όρων απόλυσης των βαρυποινιτών και ισοβιτών. Αντιμετωπίζουμε, δε, το νομοθετικό κενό που προκάλεσε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας αδικημάτων, εναρμονίζοντας την ίδια στιγμή τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναφορικά με τα δικαιώματα προστασίας των ανηλίκων και των ενήλικων θυμάτων.

Έχετε διανύσει πλέον μια μακρά πολιτική διαδρομή. Ποια ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που κληθήκατε να πάρετε στη μέχρι σήμερα πολιτική σας πορεία;

Η απόφασή μου να στηρίξω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ψηφίζοντας τη συμφωνία για το PSI και γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα με οδηγούσε σε σύγκρουση με το τότε κόμμα μου, κάτι που είχε και ως αποτέλεσμα τη διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ.

Θα ήθελα να μου απαντήσετε με δύο λέξεις, τι σημαίνει για εσάς ο όρος «πολιτική»;

Για εμένα πολιτική σημαίνει: Εφαρμοσμένη ιδεολογία.

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας στην κεντρική πολιτική σκηνή; Πολλοί αναρωτιούνται ποια είναι τα πολιτικά σας σχέδια για το μέλλον και οι πολιτικές σας επιδιώξεις;

Εύχομαι με τη βοήθεια του Θεού να μπορέσω να συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες του Έθνους και της Ελευθερίας.

Μετά τον ανασχηματισμό και τη ΔΕΘ, «φούντωσαν» και πάλι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Με βάση τα μέχρι στιγμής δημοκοπικά δεδομένα, θεωρείται πιθανότερο το σενάριο η ΝΔ στις επόμενες εκλογές να είναι ξανά αυτοδύναμη ή να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιτύχει κάτι μοναδικό στα ιστορικά πολιτικά χρονικά: Να διατηρεί τα εκλογικά της ποσοστά σχεδόν αναλλοίωτα, διαγράφοντας τη μικρότερη δυνατή φθορά εν τω μέσω της κυβερνητικής της θητείας και μάλιστα μιας θητείας με πολλά απρόβλεπτα και πολλές προκλήσεις. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις επόμενες εθνικές εκλογές και θα συνεχίσει το έργο της ανάταξης της χώρας, ανατρέποντας την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και εμπεδώνοντας μια άλλη κυριαρχία, ιδεολογική, αξιακή και πολιτική.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο