Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι του δήμου Μίνωα Πεδιάδος, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή το πρωί της Δευτέρας, στις 9.17, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 24 χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά της Άρβης.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός με αναφορές να κάνουν λόγο πως έγινε αισθητός μέχρι τη Σαντορίνη, ενώ ακολούθησαν περισσότεροι από 10 μετασεισμοί, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πρωινός μεγάλος σεισμός ήταν κατά 99% ο κύριος, ενώ είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο νέας μετασεισμικής δόνησης μέχρι και 5,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου – που είχαν σαν συνέπεια ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί να τραυματιστούν –  είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς, αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

Πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των σπιτιών που είναι αδύνατο να κατοικηθούν, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πάνω από 1.000 κτίσματα, κυρίως πέτρινα, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό, Πατσίδερος, αλλά και στον οικισμό των Μελεσσών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν εκκλήσεις στους πολίτες μέσω Πολιτικής Προστασίας να μη μπουν στα σπίτια τους γιατί υπάρχει κίνδυνος μετασεισμικής δραστηριότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατός ξεκίνησε νωρίτερα το απόγευμα το στήσιμο σκηνών για 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες που έχουν πληγεί, ενώ έγινε προετοιμασία για να μοιραστούν 1.000 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το πρωί της Τρίτης αναμένονται κι άλλες σκηνές από τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ θετικές είναι οι επαφές με ξενοδοχειακά καταλύματα σε Καστέλλι και Ηράκλειο, με στόχο να φιλοξενηθούν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης μετέβησαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, προκειμένου να καταγράψουν την έκταση των ζημιών δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη μετά την σεισμική δόμηση.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αύριο αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Δείτε βίντεο από τις στιγμές του τρόμου

Είναι η στιγμή που ο εγκέλαδος χτυπά την Κρήτη. Τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη στιγμή του σεισμού αποτυπώνουν τον τρόμο και την αγωνία που έζησαν οι κάτοικοι του Ηρακλείου.

Η γη σείεται. Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και βγαίνουν στο δρόμο για μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ άτομα μέσα σε καταστήματα γλιτώνουν την τελευταία στιγμή!