Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων όταν του τηλεφώνησε ο Νίκος Δένδιας για να τον ενημερώσει για το νέο «παραλήρημα» του Κωνσταντίνου Μπογδάνου,  που ήρθε παρά την προειδοποίηση που είχε λάβει ότι ακραίες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ξανά ανεκτές στο μέλλον.

Η διαγραφή του ήταν μονόδρομος. Την «κίτρινη» κάρτα την είχε λάβει μόλις τον Σεπτέμβρη, όταν δημοσιοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ονόματα μικρών προσφυγόπουλων νηπιαγωγείου της Αθήνας, κάνοντας αναδημοσίευση (retweet) άρθρου της ιστοσελίδας «meaculpa», που κάποτε του ανήκε.

Τότε, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκανε ένα βήμα πίσω. Έσβησε την ανάρτηση και ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την πράξη του.

«Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της Νέας Δημοκρατίας και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη»  δήλωναν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά τη διαγραφή του.

Η πρώτη διαγραφή βουλευτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός είναι και ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται» λένε χαρακτηριστικά στο Μαξίμου.