Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ, πυροδότησε νέα αύξηση της ζήτησης ακινήτων, με αποτέλεσμα οι τιμές στο γ΄ τρίμηνο, να καταγράψουν ακόμη και διψήφιο ποσοστό ανόδου!

Σύμφωνα με τον δείκτη SPI του site αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr., η αύξηση των τιμών πώλησης, συμπαρέσυρε και τα ενοίκια, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τα σχετικά στοιχεία του γ΄ τριμήνου και τη σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στα βόρεια προάστια της Αθήνας σημείωσαν άνοδο κατά 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 9,90%. Στα νότια προάστια, οι τιμές πώλησης αυξήθιηκαν κατά 7,4% και της ενοικίασης κατά 2,10%, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη, παρατηρούνται οι υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο. Στα Δυτικά προάστια της Αθήνας, οι τιμές πώλησης ανήλθαν κατά 9,3% (μέση τιμή 1.444 ευρώ/τ.μ.), ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,3% και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 6,94 ευρώ/τ.μ.

Στο Κέντρο της Αθήνας, οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 4,2% (μέσος όρος 1.612 ευρώ/τ.μ.), ενώ το μέσο ενοίκιο εντός των ορίων του Δήμου διαμορφώθηκε στα 9 ευρώ/τ.μ., παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλη είναι η αύξηση των ενοικίων στα ανατολικά προάστια, καθώς διαμορφώθηκε στο 7,3% ή 6,92 ευρώ ανά τ.μ. Στον Πειραιά οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν 7,2% (στα 1.540 ευρώ/τ.μ.) και στα προάστια 8,7% (μέση τιμή πώλησης 1.270 ευρώ/τ.μ.). Τέλος, στη Θεσσαλονίκη οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 8,1%, φτάνοντας τα 1.600 ευρώ/τ.μ. έναντι 1.480 ευρώ το περυσινό γ΄ τρίμηνο, ενώ στους περιφερειακούς δήμους καταγράφηκε άνοδος 6,7%.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Political.