«Μας ζητάτε τη διεθνή πρωτοτυπία να διατυπώσουμε στη Συμφωνία άρθρο Αμύνης Θαλασσίων Υδάτων και παραγνωρίζετε ότι για να υπάρξει η οποιαδήποτε συνδρομή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, αυτό προβλέπεται μόνο εφόσον εμείς το αποφασίσουμε και επιπλέον ότι αυτή θα υποστηρίζει κοινό συμφέρον, δηλαδή να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε απάντηση των αιτιάσεων που έγειρε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαρακτήρισε «κενού γράμματος» και κατ’ επίφαση τα επιχειρήματα που επιστρατεύτηκαν για να αιτιολογηθεί η καταψήφιση της Συμφωνίας με τη Γαλλία και αναρωτήθηκε «προς τι αυτή η αιφνίδια κινδυνολογία» και η αναζήτηση «ψευδών αναφορών».

Σχετικά με τις ενστάσεις ότι η συμφωνία αυτή δεν καλύπτει την ΑΟΖ, υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και πρωθυπουργός «προκαλέσαμε και ζητήσαμε να μας φέρετε μια ανάλογη οποιαδήποτε Συμφωνία και η οποία να έχει υπογραφεί οποτεδήποτε από την παγκόσμια κοινότητα που να αφορά παρόμοια ή ανάλογη συμβατική δέσμευση μεταξύ δύο κρατών». Προς επίρρωση δε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει υπάρξει ποτέ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στα Πρακτικά το άρθρο 42 της ΕΕ, το άρθρο 5 του Βόρειου Ατλαντικού Συμφώνου, αλλά και μια σειρά άλλων άρθρων συμφωνιών τεράστιας σημασίας μεταξύ κρατών όλων των ηπείρων.

Απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί εμπλοκής σε πολεμικές επιχειρήσεις Ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ και σε φέρετρα που μπορεί να υπάρξουν, είπε «για όνομα του Θεού, γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα», προσθέτοντας «τόσο μεγάλος είναι ο φόβος αυτών των εκλογών; Που πρέπει να λέμε τέτοια;».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα εμφανίζεται να διαρρηγνύει τα ιμάτια του, σαν η περίπτωση του Σαχέλ να είναι μια ιμπεριαλιστική επιχείρηση της αυτοκρατορικής νοοτροπίας της Γαλλίας, λες και το θέμα αυτό δεν ήταν ένα μόνιμο ζήτημα σε όλα τα Συμβούλια της ΕΕ και ότι είναι κοινός ευρωπαϊκός τόπος ότι το Σαχέλ είναι ένα μείζον πρόβλημα της ΕΕ, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί σε σειρά αποφάσεων των Συμβουλίων από το 2019 υπό την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν είχε καταγράψει και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ «ποτέ σε αυτά τα ζητήματα ελληνικό αντίλογο. Αντιθέτως!».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέλυσε πως στο άρθρο 18 και ελληνική συνδρομή αναφέρει ξεκάθαρα πως αυτή δύναται να υπάρξει «μόνο εάν το αποφασίσουμε εμείς» και προσθετικά «μόνο εάν συντρέχει η υποστήριξη κοινών συμφερόντων». Και αποσαφήνισε πως το άρθρο 18 δεν συνδέεται υπό ουδένα τρόπο με το άρθρο 2 της Συμφωνίας. Δηλαδή, «δεν μας λέει η Γαλλία ότι εάν δε στείλετε στρατεύματα στο Σαχέλ εμείς δεν πρόκειται να σας παράσχουμε αμυντική συνδρομή. Αυτά είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η συμφωνία αυτή είναι και για τη Γαλλία η δεύτερη σημαντικότερη Συμφωνία που έχει υπογράψει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι σήμερα. Και αναρωτήθηκε «με ποιο κριτήριο όσοι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία αυτή λένε “όχι” δεν την θέλουμε;».

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως η Τουρκία «το τελευταίο χρονικό διάστημα και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, έχει διατυπώσει μια ακόμα καινούργια “σκέψη” που είναι πέρα από τα όσα απίστευτα έλεγε μέχρι τώρα, ισχυριζόμενη πως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο της εθνικής κυριαρχίας επί αυτών των νησιών! Δηλαδή, πως εάν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά!

Και διαμαρτυρήθηκε όταν Έλληνας υπουργός έβγαλε φωτογραφία σ’ ένα από αυτά τα νησιά εδώ και λίγες ημέρες!» και συμπλήρωσε, λοιπόν όταν «απέναντι σε αυτή την Τουρκία μας προσφέρεται για πρώτη φορά μια τέτοια Συμφωνία, η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια πυρηνική υπερδύναμη και τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης; Και να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία!». Εμείς, είπε, «δεν σας ζητάμε να ψηφίσετε την αγορά των φρεγατών, αλλά την αμυντική Συμφωνία» και προσέθεσε πως «εδώ δεν είμαστε για να αποκομίσουμε μικροκομματικά οφέλη».