«Η μιζέρια είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει στο «Π» ο βουλευτής Β’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος πιστεύει παράλληλα ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν υπάρχει, από την ώρα που το έκλεισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την ιδιότητα του παλιού δημοσιογράφου στον χώρο των οικονομικών και με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται το ελληνικό νοικοκυριό από τις ανατιμήσεις, πιστεύετε πως η πρόσφατη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό θα πρέπει να εμπλουτιστεί;
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα γενναίο και κοστολογημένο πακέτο μέτρων, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την επιστροφή στην κανονικότητα και, μάλιστα, όχι αυτήν που επικρατούσε στην προ της πανδημίας κατάσταση, αλλά σε αυτήν που ίσχυε στην εποχή προ μνημονίων. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης αλλά και φοροελαφρύνσεων ήταν καλά μελετημένες, προσεκτικά διατυπωμένες, αγκάλιαζαν όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας και έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, στα αδύναμα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη, δηλαδή σε αυτούς που κυρίως επλήγησαν από την υπερδεκαετή οικονομική –και όχι μόνο– κρίση. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν αφορούν μόνο το παρόν, αλλά ο χρονικός τους ορίζοντας φτάνει μέχρι το απώτερο μέλλον. Οπωσδήποτε, όμως, ο πρωθυπουργός έχει εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να του επιτρέψουν και άλλες παρεμβάσεις, αν θεωρήσει ότι αυτές θα χρειαστούν. Η οικονομία της χώρας μας εξελίσσεται θετικά. Οι διεθνείς οίκοι μάς επιβραβεύουν. Τα δημοσιονομικά μας μεγέθη αναμένεται να πάνε επί το θετικότερον. Η ανάπτυξη είναι παραπάνω από ορατή. Θα υπάρξει σίγουρα επιπλέον χώρος για ανακουφιστικές δράσεις.
Μήπως, όμως, η γερμανική δημοσιονομική ορθοδοξία στη μετά πανδημία εποχή εξελιχθεί σε κίνδυνο; Μήπως περιμένουμε πολλά από τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο και τελικά μάς προκύψουν προβλήματα; Μήπως θα επιστρέψουμε στις δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η οικονομία μας βραχυκυκλώσει; Θα ήθελα ένα σχόλιο για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.
Όπως είναι γνωστό, η Γερμανία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ και, ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα των εκλογών της δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρώτα απ’ όλα, το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής, καθώς η καγκελάριος Μέρκελ, έπειτα από 16 χρόνια στην ηγεσία της χώρας, παραδίδει τη σκυτάλη στους διαδόχους της. Παράλληλα, παρατηρείται ένας κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού της χώρας, καθώς η νίκη του SPD ήταν με βραχεία κεφαλή και ταυτόχρονα οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι έγιναν ρυθμιστές του πολιτικού παιχνιδιού. Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων δεν με προδιαθέτουν για τεκτονικές αλλαγές στην οικονομική και εξωτερική πολιτική της Γερμανίας. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση είναι σαφές ότι στην Ελλάδα θα αναγνωρίσει τη σοβαρότητα, το σχέδιο και την ξεκάθαρη διάθεση να πορευτεί αναπτυξιακά. Δύσκολα, λοιπόν, θα επανέλθει η περίοδος των σκληρών δημοσιονομικά πολιτικών για μια χώρα σαν τη δική μας, που καθημερινά αποδεικνύει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως τηρεί τους κανόνες και έχει σαφές πλάνο. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο γνωρίζουν ότι τα δεδομένα μετά τον Covid-19 θα είναι πολύ διαφορετικά.
Ποια είναι η θέση σας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ένα σχόλιο για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης;
Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική συμφωνία, μια συμφωνία που είναι απότοκο των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων και της ειλικρινούς σχέσης που έχει οικοδομήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Μια συμφωνία που ενδυναμώνει στο μέγιστο την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας, υψώνοντας ένα τείχος έναντι της τουρκικής επιθετικότητας. Μια συμφωνία, όμως, που κάνει κάτι πολύ περισσότερο: θέτει τη χώρα στον στενό πυρήνα της στρατιωτικής ενοποίησης της ΕΕ. Πολλά έχουμε ακούσει για την οικονομική ενοποίηση, στην οποία η Ελλάδα εισέφερε πολλά, ούσα όμως ένα μικρότερο οικονομικά μέγεθος. Στο στρατιωτικό, όμως, σκέλος η Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη ευρωπαϊκή δύναμη. Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει ο δρόμος για τον Ευρωστρατό, με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη δύναμη σύμπραξης μετά τη Γαλλία. Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να καταδικάσει τη συμφωνία δηλώνοντας ότι θα την καταψηφίσει, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν εξεπλάγην. Η μιζέρια είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA του συγκεκριμένου κόμματος.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σκλήρυνση της στάσης των αντιεμβολιαστών. Πώς την κρίνετε και ποια πρέπει να είναι η απάντηση της κυβέρνησης;
Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια αδυσώπητης πάλης με την πανδημία, έπειτα από χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς, όταν όλη η παγκόσμια ιατρική κοινότητα συμφωνεί ότι το εμβόλιο αποτελεί τη μοναδική αποτελεσματική και συνάμα αβλαβή προστασία έναντι του φονικού ιού, να υπάρχουν συμπολίτες μας που είναι αρνητές όχι μόνο του εμβολίου, αλλά της επιστήμης και της κοινής λογικής. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, πρέπει να συνεχίσει την ενημερωτική εκστρατεία υπέρ των εμβολίων, λαμβάνοντας ταυτόχρονα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μέτρα που δεν τιμωρούν τους λίγους, αλλά προστατεύουν όλους. Δυστυχώς, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση με την ανεύθυνη στάση της έριξε νερό στον μύλο των αρνητών, θεωρώντας ότι μια πανδημία παγκοσμίων διαστάσεων και μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την άσκηση μικροπολιτικής.
Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού «πλήγωσαν» τη χώρα περιβαλλοντικά και τραυμάτισαν το προφίλ της κυβέρνησης. Ήταν σωστοί οι χειρισμοί των αρμόδιων υπουργείων;
Το περασμένο καλοκαίρι, ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης και έκτασης. Μέσα σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, λόγω του πρωτοφανούς και παρατεταμένου καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας. Προφανώς και δεν υποτιμώ τις επιπτώσεις σε επίπεδο χλωρίδας και πανίδας ούτε και παραγνωρίζω το γεγονός ότι καταστράφηκαν περιουσίες συμπολιτών μας και για αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε γενναία συγγνώμη για τις όποιες αστοχίες υπήρξαν. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρωταρχικός μας στόχος ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στόχος που τελικά επετεύχθη.
Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Ο πρωθυπουργός το διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι το κυβερνητικό μας έργο έχει χρονικό ορίζοντα τετραετίας, συνεπώς η οποιαδήποτε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών είναι άνευ αντικειμένου.
Πώς αφουγκράζεστε τα προβλήματα των συμπολιτών σας στην εκλογική σας περιφέρεια και ποιο μήνυμα επιθυμείτε να τους στείλετε;
Η Β’ Πειραιά δεν είναι μόνο η εκλογική περιφέρεια στην οποία έχω την τιμή να εκλέγομαι, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τον τόπο κατοικίας μου. Εξ αυτού του λόγου αλλά και μέσα από την καθημερινή μου επαφή με τους συμπολίτες μου γνωρίζω τα πολλά, χρόνια και πολυεπίπεδα προβλήματα της περιοχής. Η απόφαση του πρωθυπουργού να κατέλθει υποψήφιος στη Β’ Πειραιά κατά τις τελευταίες εκλογές ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, που καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν ο ίδιος αλλά και η Νέα Δημοκρατία συνολικά στην περιοχή αυτή. Όλο αυτό το διάστημα έχω καταφέρει να χτίσω μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μου, αποδεικνύοντας έργω και όχι λόγω ότι είμαι πάντα παρών και δίπλα τους. Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως η πολιτική βούληση και η διάθεση τα προβλήματα να τεθούν σε τροχιά επίλυσης και οι πολίτες της Β’ Πειραιά να πάψουν αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.
Συνέντευξη στον Νίκο Ελευθερόγλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο