Με προσεκτικές και μελετημένες παρεμβάσεις προχωρά η προσπάθεια εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης από το υπουργείο Υγείας. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν κατηγορίες σκευασμάτων όπου η συνταγογράφηση είναι αυξημένη ή υπάρχουν ενδείξεις για υπερσυνταγογράφηση.

Στο στόχο έχουν μπει σκευάσματα  Βιταμίνης D, μαγνησίου και σιδήρου αφού η δαπάνη για τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ  ανήλθε στα 75 εκατ. ευρώ  το 2021 (ποσό υπερβολικά υψηλό), ενώ περίπου 50 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν τα διαγνωστικά εργαστήρια για τον έλεγχο του επιπέδου της Βιταμίνης D.

Βάσει αυτών, αναμένεται πλέον να διαφοροποιηθούν τα κριτήρια συνταγογράφησής τους, καθώς διαπιστώνεται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, ότι δημιουργούν πεδίο πρόσφορο για τη χορήγησή τους. Αυτό θα αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με «κόφτες» στους γιατρούς όσο αναφορά τον αριθμό των συνταγών που μπορούν να “γράφουν”.

Η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης έχει εξελιχθεί σε χρόνια βαριά παθογένεια, με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, να ετοιμάζει άμεσες και στοχευμένες λύσεις για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.  Μόνο για το 2020, η υπέρβαση είναι περίπου 796 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη και 470 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που καταδεικνύει χαρακτηριστικά, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την αλόγιστη συνταγογράφησή φαρμάκων.