Εκτός από τους Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη, μπήκαν «σφήνα» στη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και οι Παύλος Γερουλάνος και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης του Καταστατικού θα συνεδριάσει σήμερα και πιθανότατα, μετά τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν, θα δώσει μια παράταση στην προθεσμία που λήγει απόψε μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δοθεί χρόνος τους δύο νέους υποψηφίους να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες υπογραφές.

Εφόσον τα καταφέρουν, το παιχνίδι αλλάζει πλέον για όλους, ενώ όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο να προκύψει υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου.

Τα επιτελεία αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους λόγω των εξελίξεων που φέρνουν ανακατατάξεις σε κάθε στρατόπεδο.

Το μπλοκ των «γεννηματικών», όπως σημειώνει τοι iefimerida.gr, ουσιαστικά, δεν υφίσταται ενιαίο, καθώς έχει διασπαστεί σε τρία τουλάχιστον κομμάτια μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά. Οι τρεις υποψήφιοι (Καστανίδης, Γερουλάνος, Κεγκέρογλου) λόγω καταβολών και πολιτικών απόψεων προσβλέπουν να αντλήσουν ψήφους τόσο από τη δεξαμενή των γεννηματικών όσο και των παπανδρεϊκών, παρότι ούτε η Φώφη Γεννηματά, ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν δώσει άτυπα έστω την συγκατάθεσή τους υπέρ κάποιου εξ αυτών όπως έχουν διαμηνύσει.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την απουσία Γεννηματά, πολλοί από τους λεγόμενους «προεδρικούς» έχουν, σύμφωνα με το iefimerida.gr,  ήδη συμφωνήσει παρασκηνιακά, να συμπαραταχθούν είτε με τον Ν. Ανδρουλάκη, είτε με τον Α. Λοβέρδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολλές υποψηφιότητες εκ των πραγμάτων οδηγούν την εκλογή προέδρου σε δεύτερο γύρο, καθώς το εκλογικό σώμα διασπάται, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επικράτησης κάποιου από την πρώτη Κυριακή, όπως ήλπιζαν τα επιτελεία των δύο εκ των τριών (τουλάχιστον) υποψηφίων.

Αυτό που δείχνει επίσης να προβληματίζει τα επιτελεία όλων των υποψηφίων, είναι η συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές. Αυτό ίσως είναι και το κυριότερο στοίχημα όλων, καθώς μια ισχυρή συμμετοχή αυτομάτως και αυτονοήτως, ενισχύει το κύρος του κόμματος και του νέου αρχηγού.