Δικαιοσύνη για τον θάνατο του γιου της Ζάκ Κωστόπουλου ζήτησε από τους δικαστές η μητέρα του Ελένη Κωστοπούλου, ενώ για «ρατσιστικό έγκλημα» μίλησε ο αδελφός του.

H μητέρα του νεαρού ακτιβιστή, ανέβηκε σήμερα στο βήμα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που δικάζεται την υπόθεση θανάτου του γιου της για να καταθέσει. «Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;»αναρωτήθηκε,«τίποτα δε δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας»τόνισε με νόημα. Αναφερόμενη τώρα στους κατηγορούμενους είπε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να τον συλλάβουν. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μαθαίναμε και εμείς γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας». Η Ελένη Κωστοπούλου δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη στάση της αστυνομίας: «Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι».

Νωρίτερα, είχε καταθέσει στο δικαστήριο ο αδελφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος συγκινημένος σε αρκετές στιγμές, αναφέρθηκε στα όσα βίωσε ο ίδιος και η οικογένειά του μετά τον θάνατο του Ζακ.  «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο αδελφός του 33χρονου, κάνοντας  λόγο για ρατσιστικό έγκλημα. Όσον αφορά τους κατηγορούμενους είπε: «Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε σε κάμερες και μιλούσε. Στο λογαριασμό του στο Twitter ο μεσίτης έδειξε τη ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου».

«Είχαν το παιδί με αίματα, το κλωτσοπατούσαν και είναι έξω;» αναρωτήθηκε ο πατέρας του Ζάκ καταθέτοντας κι εκείνος. Ο Ευθύμιος Κωστόπουλος, συγκλόνισε με την κατάθεσή του στη δίκη και μίλησε για τον γιο του, έναν άνθρωπο χαρούμενο που, όπως είπε, ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και επίρριψε ευθύνες στην αστυνομία:  «Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι δίπλα δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απέκρυψαν στοιχεία. Έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων» ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε με ένταση κι εύλογη απορία: «Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και τον κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν! Συγγνώμη για την οργή μου αλλά έχω θυμό μέσα μου γι’ αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα».

Η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου θα συνεχιστεί στις 9 Νοεμβρίου.