Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ,  μετά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση στην όπου τονίζει: «Eνώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει. Η συγκεκριμένη επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την Covid-19, υπό την προεδρία του Γάλλου Ντινιέ Ουσέν, συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες κάνοντας τον απολογισμό της κατάστασης.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που συνεχίζει να πλήττει την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης, διατάραξης της παγκόσμιας κυκλοφορίας και απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση.

Στις συστάσεις της προς τα κράτη, η επιτροπή είναι αντίθετη στην αρχή ενός αποδεικτικού εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια, δεδομένης της άνισης κατανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ενώ ζητά από τα κράτη να εγκρίνουν όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ.

Ως τώρα, ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει τα δύο εμβόλια mRNA της Moderna και Pfizer, τα δύο κινεζικά εμβόλια από τη Sinopharm και τη Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson και διάφορες εκδόσεις του εμβολίου της Astrazeneca.

Άμεσα αναμένεται απόφαση για το εμβόλιο Covaxin που έχει παρασκευάσει το ινδικό εργαστήριο Bharat Biotech.