Σημαντική εξέλιξη στο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων του ΝΑΤ, αλλά και οριστική λύση του θέματος που είχε προκύψει με 444 συντάξεις χηρείας, ύστερα από τη συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ.

Επειτα από τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, με τον Πρόεδρο Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, στο Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά, φαίνεται να επήλθε η λύση για την απόδοση των συντάξεων που ήταν σε εκκρεμότητα για χρόνια.

Αναφορικά με την πρόοδο στο ΝΑΤ, ο κ. Τσαγκαρόπουλος παρουσίασε ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης και την αύξηση κατά 70% του ρυθμού απονομής των εφάπαξ. Τα  αποτελέσματα αυτά οφείλονται κυρίως στην συστηματική δουλειά των υπαλλήλων του Απομαχικού Ταμείου, στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και στην υλοποίηση διαλειτουργικοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και του ΕΦΚΑ, για την ανταλλαγή των απαραίτητων πληροφοριών.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του ΝΑΤ και του ΕΦΚΑ, για να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η εξάλειψη εκκρεμοτήτων και να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση ένταξη του ΝΑΤ στο νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: «Το ΝΑΤ παρουσιάζει μια σημαντική πρόοδο στην ωρίμανση των συνταξιοδοτικών φακέλων που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν πλέον την σύνταξη τους μέσα σε λίγους μήνες σε σχέση με τα 3 και 4 χρόνια που απαιτούνταν μέχρι πρότινος. Είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής και καλής δουλειάς των υπαλλήλων του ΝΑΤ για την οποία τους έδωσα συγχαρητήρια! Έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό και τους αξίζει ένα μπράβο. Επίσης, υπογραμμίζω ότι όπως είχα υποσχεθεί πριν από λίγες ημέρες, το πρόβλημα με τις 444 συντάξεις χηρείας αντιμετωπίστηκε και οι γυναίκες των θανόντων ναυτικών θα δουν επιτέλους τις οριστικές συντάξεις χηρείας τους να πληρώνονται σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ήταν μια στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας και την εκπληρώσαμε όπως οφείλαμε».