«Απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» – «Η Ελλάδα πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα στο μεταναστευτικό».

Με ένα ειλικρινή διάλογο με νέες και νέους στο Ινστιτούτο Goethe, ξεκίνησε σήμερα το πρωί την επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο, η «Σιδηρά Κυρία» της γερμανικής πολιτικής σκηνής επέλεξε την ελληνική νεολαία για να προχωρήσει σε μια μορφή αυτοκριτικής, αναφορικά με το ρόλο της στη δεκαετή ελληνική κρίση.

Απευθυνόμενη στα νέα παιδιά, είπε πως «είστε αυτή η γενιά, η οποία πέρασε μια πολύ δύσκολη δεκαετία, όπου πάρα πολλά πράγματα άλλαξαν» και συνέχισε, λέγοντας: «και ξέρετε ότι εγώ ως Ομοσπονδιακή Καγκελάριος είμαι εκείνη η οποία ουσιαστικά πίεσε αρκετά αυτήν την κοινωνία εδώ την ελληνική, γιατί απαίτησα πολλά», κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κύκλο της στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Την αυτοκριτική της επανέλαβε και στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις. Και αυτό έπληξε σημαντικά τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το κοινό νόμισμα. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Έλληνες, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν πολλές μεταρρυθμίσεις ως δυνατές» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση.

Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας για τη διαχειριση του μεταναστευτικού.

«Η Ελλάδα πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα όταν ασκήθηκε πίεση στα εξωτερικά σύνορα» και «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους» επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού από τις χώρες τις ΕΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Δεν πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό, η ΕΕ έχει ευθύνη για χρήματα του κόσμου που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Η ευθύνη δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να καταλήξουμε να στηρίζουμε λαθρεμπόρους και διακινητές και να φτάνουν σε εμάς άνθρωποι με οικονομική δυνατότητα και όχι πρόσφυγες. Το πρόβλημα που έχουμε σήμερα είναι ότι είναι τόσοι οι παράνομοι μετανάστες που δεν είμαστε σε θέση, δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα άτομα που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Η φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων είναι υπόθεση κάποιων χωρών, γι΄αυτό υπάρχει και η Frontex για υποστήριξη, και η Ελλάδα πέτυχε εξαιρετικά αποτελέσματα όταν ασκήθηκε πίεση στα εξωτερικά σύνορα και είπα ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους για να πετύχει πολιτικούς στόχους. Το ίδιο κάνει και ο Λουκασένκο. Χρησιμοποιεί τους ανθρώπους ως μοχλό πίεσης. Ως ΕΕ δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην υπάρχει το πρόβλημα. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».