Τώρα που σιγά-σιγά τα φώτα της δημοσιότητας απομακρύνονται από το τραγικό φινάλε της ζωής της Φώφης Γεννηματά, που μας συγκλόνισε όλους, η πολιτική ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα.

Δυστυχώς, το κλίμα της ενότητας και του πολιτικού πολιτισμού, που παρακολουθήσαμε να συμβαίνει, φυλλορροεί για άλλη μία φορά μπροστά στα μικροκομματικά παιχνίδια.

Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει και αυτό στη δική του κανονικότητα, που έχει μπροστά της συγκεκριμένους σταθμούς.

Πρώτος είναι η «εκλογή» του ανθρώπου που θα αντικαταστήσει τη Φώφη Γεννηματά στην ηγεσία, μέχρι τουλάχιστον να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του τρίτου κόμματος της Βουλής.

Μια εκλογή που όλα δείχνουν ότι θα προκαλέσει «αναταράξεις» και επανασχεδιασμό σε όλα τα κόμματα. Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, οι κάλπες στο ΚΙΝΑΛ, ή για να είμαστε πιο ακριβείς το αποτέλεσμα της κάλπης στο Κίνημα Αλλαγής, δεν αποκλείεται πλέον να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2022.

Μπορεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επιμένουν ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά εκτιμούμε ότι όλα θα ξανασυζητηθούν στο Μαξίμου από την αρχή.

Αυτό διότι τίποτε δεν θα είναι ίδιο, εάν, με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκινήσει την καμπάνια επικεντρωμένη στη λογική «να φύγει ο Μητσοτάκης, να φύγει η Δεξιά» και ύστερα τα βρίσκουμε.

Η Κουμουνδούρου διαπιστώνει ότι με πολιτικό αφήγημα δεν μπορεί να πείσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, γι’ αυτό και θα πυκνώσει το πολωτικό δίλημμα περί «Δεξιάς – αντιδεξιάς». Γι’ αυτό και θα ποντάρει στη δημιουργία «μετώπου», με διπλή στόχευση. Από τη μια να στριμώξει ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 ιδεολογικά, και από την άλλη συναισθηματικά σε ηλικίες που πιστεύουν ακόμη σε αυτά τα διλήμματα. Είτε βιωματικά, είτε κατά… φαντασία. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές πολλών, πλέον, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα περί Δεξιάς και ακροδεξιάς εντός της ΝΔ, με τη στοχοποίηση προσώπων αλλά και κυβερνητικών επιλογών. Ακόμη και η επίσκεψη του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλου εντάσσεται σε αυτήν τη στρατηγική που από εδώ και πέρα θα εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τις πρόωρες εκλογές. Κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει να κλείσει ο «κύκλος» της πανδημίας, ώστε να πει ότι η υπομονή του εξαντλήθηκε και να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα. Και επειδή το ΚΙΝΑΛ είναι πλέον ένας κρίσιμος παράγοντας των εξελίξεων, σχεδιάζουν να στηρίξουν με κάθε τρόπο την εκλογή Παπανδρέου ή Ανδρουλάκη, θεωρώντας ότι θα είναι… φίλιες δυνάμεις στους σχεδιασμούς τους για να φύγει η… Δεξιά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμούμε ότι γνωρίζει τι… στήνει ο κ. Τσίπρας.

Τόσο το Μαξίμου όσο και η ΝΔ δεν πρόκειται να πιαστούν στον ύπνο, γι’ αυτό και παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η όποια δυναμική δημιουργηθεί θα εξανεμιστεί, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ «ψαρεύουν» από το ίδιο καλάθι.

Παράλληλα πιστεύουν ότι θα απελευθερωθούν κεντρώες δυνάμεις και αντι-ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις εντός του ΚΙΝΑΛ, που παρέμεναν εγκλωβισμένες εξαιτίας της Φώφης. Δυνάμεις που δεν θέλουν να ακούν με τίποτα τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και μπορούν να μετακινηθούν στη ΝΔ.

Αυτό, βέβαια,  δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι σε ετοιμότητα ώστε να στηθούν κάλπες τη στιγμή που θα ευνοεί την κυβέρνηση.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο θάνατος της Φώφης άλλαξε πολλά, όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, αλλά στην επόμενη ημέρα της πολιτικής ζωής του τόπου. Το παζλ αρχίζει να σχηματοποιείται πλέον…

 

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο