Για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε βάθος στη Δικαιοσύνη μιλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος  και προτείνει μέτρα, όπως «δικαστικός Καλλικράτης», ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστών, αλλαγή νοοτροπίας στο δικαστικό σώμα, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη, ενώ περιγράφει τον ρόλο της σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

«Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση», τονίζει, μιλώντας στην «Καθημερινή», «είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Έχουμε ανάγκη, επισημαίνει, από δικαστές οι οποίοι να είναι προσαρμοσμένοι στη σύγχρονη εποχή. Δεν θέλουμε δικαστές που να βλέπουν το λειτούργημά τους ως βιοποριστικό επάγγελμα, ούτε να έχουν τη νοοτροπία του οιονεί δημοσίου υπαλλήλου». «Εχουμε περιπτώσεις δικαστών», συμπληρώνει, «που εκδικάζουν 10 υποθέσεις, άλλοι που εκδικάζουν 100 ή άλλοι που καθυστερούν επί χρόνια την έκδοση των αποφάσεων. Οι ανισότητες αυτές δεν μπορούν να είναι ανεκτές. Aποβαίνουν εις βάρος αυτών που δουλεύουν, του συστήματος και της κοινωνίας».

Σε ό,τι αφορά τις παθογένειες και τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης σημειώνει με νόημα. «Δεν μπορεί ένας συνταξιούχος ή ένας εργαζόμενος να περιμένει χρόνια την απόφαση για να πάρει αυτά που δικαιούται. Δεν μπορεί ένας επενδυτής ή ένας επιχειρηματίας να περιμένει μία υπόθεση να λυθεί σε δέκα χρόνια και να καταφεύγουν όλοι σε ρήτρες διαιτησίας».

Ο κ. Πικραμμένος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις δύσκολες συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης, απευθυνόμενος στους πρώην συναδέλφους του στο δικαστικό σώμα υπογραμμίζει: «Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί η οικονομία και η τεχνολογία να τρέχουν με χίλια και η Δικαιοσύνη με εκατό. Θα ξεπεραστεί από την πραγματικότητα». Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις, κατηγορηματικά απαντά ότι η βραδύτητα της δικαιοσύνης αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «οι επενδύσεις κατευθύνονται όπου υπάρχει εμπιστοσύνη, εμπιστοσύνη και ασφάλεια».