Δεν μπορεί παρά να πονάει η ψυχή σου για τα όσα συμβαίνουν στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Όταν βλέπεις στο Αιγαίο να πνίγονται και μικρά παιδιά, τέσσερα στην πρόσφατη τραγωδία, για να θησαυρίζουν κάποιοι, δεν μπορεί παρά να εξοργίζεσαι.

Όχι πλέον (μόνο) με την Τουρκία. Αλλά με την… πολιτισμένη Ευρώπη, που παραμένει θεατής των όσων πράττουν οι δουλέμποροι με τη… χορηγία του Ερντογάν.

Ενός ηγέτη που εδώ και χρόνια έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, παρά τα εκατομμύρια που έχει εισπράξει από την ΕΕ.

Ενός ηγέτη που θεωρεί ότι μπορεί να παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια χρησιμοποιώντας το δράμα που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι.

Την ίδια ώρα, ο μεγάλος φιλάνθρωπος Ευρώπη, αντί να υψώσει ασπίδα ανθρωπιάς και να σταματήσει να χαϊδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο, συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει.

Θεωρεί ότι, δίνοντας δισ. στον «σουλτάνο», εκείνος θα σταματήσει τα βρόμικα παιχνίδια του και οι πρόσφυγες δεν θα φτάσουν στην Ευρώπη.

Η ΕΕ πιστεύει ότι πρέπει να πληρώνει λύτρα για να εξασφαλίζει ησυχία. Λησμονεί ιστορικά ότι τα λύτρα όχι μόνο δεν… χορταίνουν όποιον τα λαμβάνει, αλλά τον αποθρασύνουν. Τον κάνει να ζητά όλο και περισσότερα. Ο Ερντογάν είναι μια τέτοια περίπτωση.

Μια δυνατή ΕΕ θα έδινε λύση στο πρόβλημα που δημιουργεί το προσφυγικό και θα έκοβε τον βήχα του Τούρκου Προέδρου. Αλλά, αντί για αυτό, συνεχίζει να τον κανακεύει.

Όπως κάνει και με τις απανωτές προκλήσεις του σε Αιγαίο και Κύπρο.

Όπως κάνει και με τον… χαρτοπόλεμο για την Αγια-Σοφιά, τα Βαρώσια, την κατεχόμενη Κύπρο, τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δυστυχώς, ο ταραξίας της περιοχής δεν παίρνει από λόγια. Και όσο βλέπει να μην του επιβάλλονται κυρώσεις, για τα όσα προκλητικά πράττει, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει.

Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκτά τη δύναμη που πρέπει, τόσο η περιοχή μας θα συνεχίζει να είναι σαν ένα καζάνι που βράζει, τόσο αθώα παιδιά θα πνίγονται στα νερά του Αιγαίου.

Πραγματικά δεν ξέρουμε τι άλλο πρέπει να κάνει η Τουρκία για να ξυπνήσει συνειδήσεις που βρίσκονται εν υπνώσει. Χορτασμένες από την ευμάρεια και τον ωχαδελφισμό, εμάς των πολιτισμένων…

 

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο