«Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε έναν εκνευρισμό μετά την απόφαση της Ελλάδας να θωρακιστεί απέναντι στην τουρκική απειλή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90.1». Αυτό φάνηκε και από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου των G20, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του και εκτίμησε πως ο Τούρκος Πρόεδρος επέστρεψε με «άδειο καλάθι» μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Συμπλήρωσε, όπως επισημαίνεται, πως κάθε φορά που η Τουρκία πιέζεται εσωτερικά, εξάγει την πίεση στα ελληνοτουρκικά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχει πάρα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή ηγεσία στην αντιμετώπιση όλων αυτών των απειλών».

Σε ερώτηση σχετικά με την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως μια ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας θα δημιουργήσει προβλήματα στην ίδια τη Βόρεια Μακεδονία σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία.

Νωρίτερα, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός, σχετικά με το θέμα της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε πως η Ελλάδα βάζει στην ατζέντα την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Είναι σημαντικό να είναι η Ελλάδα η χώρα μέσω της οποίας η παραγόμενη ενέργεια θα φτάσει από την Αίγυπτο στην Ευρώπη. Να γίνουμε ένα διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας», δήλωσε.