Την πρόθεσή του να διεκδικήσει νέα θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 εξέφρασε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα έργα που υλοποιούνται στο νησί του αλλά και στα συμπεράσματα του πρόσφατου ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Ποια έργα υποδομής έχει ανάγκη ο Δήμος Κυθήρων; Ποια είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Το 2014, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, ο ετήσιος προϋπολογισμός ήταν 6,5 εκατομμύρια, μηδέν χρηματοδοτήσεις από ΠΔΕ, Περιφέρεια και ΕΣΠΑ! Σήμερα έχουμε χρηματοδοτημένα έργα 38 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένουμε 15 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα «Τρίτσης». Έχουμε ολοκληρώσει μεγάλα έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αναπλάσεων, φωτισμού, κτιριακά, αθλητικές υποδομές και παιδικές χαρές. Αντίστοιχα έργα βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται σύντομα. Παράλληλα, μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, έχουμε προγραμματίσει περισσότερες από 22 δημοπρατήσεις! Το σημαντικότερο όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι το έργο διαχείρισης απορριμμάτων, που πλέον λειτουργεί υποδειγματικά με την συμβολή του ΕΔΣΝΑ. Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα διαθέτουν υπερσύγχρονο ΧΥΤΥ, τα πρόστιμα από την ΕΕ έχουν αρθεί εδώ και τρία χρόνια, ο δήμος μας απεμπλέχτηκε οριστικά από τη βάσανοτης διαχείρισης των σκουπιδιών. Στο Πρόγραμμα «Τρίτσης» έχουμε υποβάλει έργα διαχείρισης λυμάτων, ύδρευσης, κτιριακά, ηλεκτροκίνηση και μελέτες ωρίμανσης σημαντικών έργων, όπως π.χ. το Κλειστό Γυμναστήριο. Σε λίγους μήνες θα έχουμε έτοιμη τη μελέτη για τα Σφαγεία, που είναι μια εκκρεμότητα 40 ετών για τα Κύθηρα. Και παράλληλα ιεραρχούμε τα έργα της επόμενης δεκαετίας, με στόχο την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, το νέο ΠΔΕ.

Ως δήμαρχος νησιωτικού δήμου αισθάνεστε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα και τις εξαγγελίες στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ;

Οι εξαγγελίες είναι πάντα καλές, γιατί δεν κοστίζουν τίποτα! Προφανώς ακούσαμε πολύ σημαντικές αναφορές, κυρίως για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και την καταστατική θέση των αιρετών. Επειδή, όμως, βρίσκομαι στην Αυτοδιοίκηση σχεδόν 20 χρόνια και έχω παρακολουθήσει πάνω από 10 Συνέδρια της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ (και πρώην ΤΕΚΔΝΑ), διατηρώ πάντα χαμηλές προσδοκίες. Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική ηγεσία θέλει πράγματι να βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση και θα περιμένουμε οι εξαγγελίες να μετατραπούν άμεσα σε πράξη. Είναι κουραστικό πάντως και μάλλον απογοητευτικό σε κάθε Συνέδριο της ΚΕΔΕ να συζητάμε τα ίδια προβλήματα και να λέμε «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Η πανδημία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους δήμους, κυρίως οικονομικής φύσεως, και, παρά τις σημαντικές μέχρι σήμερα ενισχύσεις από το ΥΠΕΣ, πρέπει να γίνουν πολλά παραπάνω. Οι δήμοι σήκωσαν πάλι το βαρύ φορτίο της κοινωνικής ανακούφισης. Τώρα είναι η σειρά του κράτους να τους το ανταποδώσει.

Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής. Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες για το Δίκτυο. Εν τέλει, η σύμπραξη δυνάμεων στην Αυτοδιοίκηση βοηθάει, λειτουργεί;

Είμαι πολύ περήφανος για αυτήν τη συνέργεια. Το 2016, οι οκτώ δήμαρχοι της ΠΕ Νήσων Αττικής (Σαλαμίνας, Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Ύδρας, Σπετσών και Κυθήρων) μαζί με τον τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Χατζηπέρο προχωρήσαμε στην ίδρυση του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Νήσων Αττικής, με αρχικό στόχο την υλοποίηση στους δήμους μας του Προγράμματος «Leader». Σήμερα, μόλις πέντε χρόνια μετά, υλοποιούνται δημόσια και ιδιωτικά έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 9,3 εκατομμυρίων ευρώ και στους οκτώ δήμους. Έργα πολιτισμού, αναπλάσεων, διαχείρισης δημόσιου χώρου, λιμενικές υποδομές, ιδιωτικές επενδύσεις στην εστίαση, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Στα Κύθηρα, για παράδειγμα, ενισχύονται σημαντικά οι συνεταιρισμοί ελαιολάδου και μελιού, τα οινοποιεία, ο τουρισμός και η μεταποίηση. Πλέον, με τον Νόμο 4674/20, το Δίκτυο ως φορέας Αυτοδιοίκησης συνδράμει τεχνικά τους δήμους-μέλη του στον κρίσιμο τομέα της ωρίμανσης των έργων τους, με τρόπο ευέλικτο αλλά απόλυτα σύννομο και με ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ποιες δυνατότητες δίνουν στην Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα «Αντώνης Τρίτσης», Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης; Πώς τα αξιοποιείτε;

Οι δήμοι επωφελούνται σημαντικά από όλα αυτά τα χρηματοδοτικά προγράμματα, που δεν υπήρχαν στα προηγούμενα χρόνια. Θυμάμαι παλαιότερα ότι μοναδικοί πόροι των δήμων ήταν οι ΚΑΠ, η ΣΑΤΑ και το ΚΠΣ, αλλά μόνο για τους δήμους που είχαν τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουν. Σήμερα, οι δυνατότητες χρηματοδότησης είναι πάρα πολλές. Εκεί όμως που πάσχουμε είναι στις διαδικασίες μελέτης και ωρίμανσης των έργων, ζητήματα που πολλές φορές ο κόσμος δεν κατανοεί, ίσως και να μην τον ενδιαφέρουν, και μάλλον δικαίως. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στους δήμους, και κυρίως στους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς, να αξιοποιήσουν όλα αυτά τα προγράμματα και να βοηθηθούν τεχνικά και τεχνοκρατικά ώστε να ωριμάζουν τα έργα τους χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν δύο και τρία χρόνια για μια μελέτη. Και κάπου εδώ θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το πλαίσιο αδειοδότησης των δημοτικών έργων: Ποιος, πώς και πότε πρέπει να δίνει εγκρίσεις για τα έργα των δήμων; Γιατί πρέπει να απαιτείται η έγκριση της Αρχαιολογίας ή του Δασαρχείου για την απλή επιχωμάτωση ή τον καθαρισμό ενός αγροτικού δρόμου; Υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που υπερβαίνουν σε εξουσία ακόμα και την ίδια την κυβέρνηση! Αυτό πρέπει να σταματήσει και χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Είστε πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ. Σε τι πρωτοβουλίες έχετε προβεί με αυτή σας την ιδιότητα;

Έχουμε καταρτίσει μια λίστα θεσμικών αλλαγών και παρεμβάσεων για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των νησιωτικών δήμων. Προτείνουμε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως π.χ. τη δυνατότητα όλων των δημάρχων, ανεξαρτήτως πληθυσμού, να έχουν ιδιαίτερο γραμματέα, τον θεσμό του μη αιρετού αντιδημάρχου (κατ’ αντιστοιχία με τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς), την εξομάλυνση της παράλογης γραφειοκρατίας για την ψήφιση τοπικών κανονιστικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών στα Λιμενικά Ταμεία και πολλά άλλα.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία;

Σίγουρα δεν σκοπεύω να ιδιωτεύσω! Η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει το έργο μας, γιατί γνωρίζει και βλέπει ότι συντελείται πρόοδος έπειτα από σκληρή δουλειά. Αυτό το έργο δεν επιθυμώ να τεθεί σε οποιαδήποτε διακινδύνευση και είμαι έτοιμος να διασφαλίσω τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας του Δήμου Κυθήρων, που ξεκινήσαμε το 2014.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο