Τα νέα μέτρα, τα οποία αφορούν τους ανεμβολίαστους είναι μία έμμεση πίεση να εμβολιαστούν

ανέφερε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι οι ανεμβολίαστοι δυσκολεύουν μία σειρά δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους για τρεις λόγους: Πρώτ’ απ’ όλα, για να προστατευτούν οι ίδιοι. Δεύτερον, για να προστατευθεί ευρύτερα η οικογένειά τους και το κοινωνικό σύνολο. Και τρίτο, για να αντιληφθούν ότι με το εμβόλιο θα είναι η ζωή τους πολύ πιο εύκολη, πολύ πιο ελεύθερη, όπως είναι και των υπολοίπων. Δεν είναι lockdown με την έννοια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Είναι μία υποχρέωση από την ώρα που αρνούνται ν’ αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης, που είναι δωρεάν σε όλους. Στο ερώτημα αν θα πάμε σε οριζόντια μέτρα, που θα αφορούν περιορισμούς σε εμβολιασμένους, η απάντηση είναι όχι.

Τα μέτρα προσαρμόζονται ανάλογα με την πίεση που έχουμε από την πανδημία. Είχαμε το καλοκαίρι σε ορισμένες περιοχές κάποια περιοριστικά μέτρα, όπως για τη μουσική. Τώρα έχουμε αυτή την έξαρση, η οποία δεν είναι μόνο ελληνική. Χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, είναι περίπου στα ίδια κρούσματα με εμάς.

Οποιαδήποτε προσαρμογή σε μια περίοδο που ο άλλος περιμένει να δουλέψει και να βγάλει τα σπασμένα μιας χρονιάς, προκαλεί μια ανησυχία και έναν προβληματισμό, το καταλαβαίνουμε. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι έχουμε 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμένους. Δηλαδή, το 72% των ενηλίκων, που κατά τεκμήριο αποτελεί και το αγοραστικό κοινό και την πελατεία, είναι εκτός του πλαισίου των μέτρων. Η ψυχολογία των ανθρώπων αν από κάτι επηρεάζεται, είναι από την ανασφάλεια που προκαλεί η διασπορά ιδίως σε εσωτερικούς χώρους.

Βρισκόμαστε σε μία έξαρση του τέταρτου κύματος, που πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους που είναι και φορείς αναμετάδοσης. Γι’ αυτό, οφείλουμε να προσαρμόσουμε τα μέτρα και να βάλουμε και κάποιες πρόσθετες υποχρεώσεις. Δεν νομίζω ότι το βάρος είναι τέτοιο που θα κοστίσει σε τζίρο ή σε λειτουργία.

Για τον εμβολιασμό και την υποχρεωτικότητα

Ζούμε μία κατάσταση πολύ έντονης πίεσης, την εξέλιξη της κορύφωσης του τέταρτου κύματος, που πιέζει πάρα πολύ το Σύστημα Υγείας και την κοινωνία γενικότερα. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος έχουμε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας εμβολιασμένους. Έχουμε πάνω από 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, το 72% των ενηλίκων, γεγονός που κατά τεκμήριο τους προστατεύει από τη βαριά νόσηση. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο επιμένει να μην εμβολιάζεται. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε τον εμβολιασμό τους. Εντατικοποιούμε και συνεχίζουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού, με το πρόγραμμα «Ελευθερία», με την τρίτη δόση, με ό,τι μπορούμε ν’ αξιοποιήσουμε, για να πείσουμε τον κόσμο.

Θα επικοινωνήσουμε με τον κόσμο, με κάθε πρόσφορο τρόπο. Και μέσω καμπάνιας, και μέσω στοχευμένης προσωπικής επικοινωνίας, και με ειδικούς που θ’ αναδείξουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού.

Από την πρώτη στιγμή, έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο στον καθένα. Υπάρχει Έλληνας που να μπορεί να ισχυριστεί ότι συνάντησε την οποιαδήποτε δυσκολία στην πρόσβασή του με το εμβόλιο;

Όπως αναλύουμε τα δεδομένα των εμβολιασμών αυτή την ώρα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να προσφέρει κάτι. Διότι όταν την επιβάλλει κανείς, πρέπει να έχει ταυτόχρονα δίπλα και την ποινή, την οποία θα επιβάλλει. Η Κυβέρνηση, εκεί που ήταν αυτονόητο ότι χρειάζεται υποχρεωτικότητα για να προφυλάξει το Σύστημα, δηλαδή στους υγειονομικούς, από την αρχή, πήρε την απόφαση η οποία δεν ήταν ευχάριστη, δεν ήταν δημοφιλής, και την εφάρμοσε. Πουθενά στον κόσμο, με εξαίρεση τις Η.Π.Α., δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα, σε καμία επαγγελματική τάξη, με την έννοια που ορισμένοι την εισηγούνται ή τη σκέφτονται.

Υπάρχει μια πραγματικότητα, την οποία παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια, που γίνεται αυτή η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν σηκώνουμε το δάχτυλο σε κανέναν. Όλα αυτά που μας ζητούν οι πολίτες, τα έχουμε κάνει. Έχουμε στείλει κινητές ομάδες εμβολιασμού πόρτα-πόρτα και χωριό- χωριό ακόμα και έξω από τις εκκλησίες. Έχει ξεκινήσει η αποστολή των sms για την 3η δόση και θα συνεχιστεί. Οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει στην εμβολιαστική κάλυψη, θα γίνει. Δυστυχώς, οι ανεμβολίαστοι έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να κινδυνεύσουν. Δηλαδή τι πιο συναισθηματικό, ανθρώπινο, φυσικό να πεις στον άλλον για να του σώσεις τη ζωή.

Για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

Οι ενέργειες που κάνουμε, πέρα από τον εμβολιασμό, πέρα από την προσαρμογή των μέτρων, έχουν σαν βασικό στόχο και την καλύτερη οργάνωση του Συστήματος Υγείας. Έχουμε διασφαλίσει την ενίσχυση με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, για covid περιστατικά και για no covid περιστατικά. Έχουμε διασφαλίσει τη συνεργασία για εντατικές μονάδες για no covid περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές.

Αν χρειαστεί θα πάμε και σε επίταξη ιατρών. Ψηφίστηκε η τροπολογία που δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να μπουν στο Σύστημα, σε εφημερίες και του Ε.Σ.Υ.. Έχουμε δώσει πάνω από 17.000 εγκρίσεις προσλήψεων επικουρικού προσωπικού στο Ε.Σ.Υ.. Τριπλασιάσαμε τις εντατικές, και εξακολουθούμε να το στηρίζουμε το Σύστημα.