«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στην Πελοπόννησο» ήταν το μήνυμα της εναρκτήριας εκδήλωσης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου 2021 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης από το Δίκτυο Δήμων- ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ και τον Δήμο Τρίπολης.

Σε μια σεμνή τελετή ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ και Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Καφαντάρη, και τον Δήμαρχο Τρίπολης, κ. Κώστα Τζιούμη, εγκαινίασε τα γραφεία του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» στο Παλαιό Δημαρχείο Τρίπολης και στη συνέχεια ενημερώθηκε συνοπτικά για το σχέδιο επικοινωνίας και δράσης από την Επικεφαλής του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» και Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος, κ. Βίκυ Ιγγλέζου.

Η έναρξη της εκδήλωσης στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης έγινε από τους οικοδεσπότες κ. Δημήτρη Καφαντάρη και κ. Κώστα Τζιούμη. Ο Πρόεδρος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η εκδήλωση εγκαινίων της έδρας του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» πραγματοποιείται το έτος που η χώρα μας γιορτάζει δύο κορυφαίες επετείους, αφενός τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και αφετέρου τη συμπλήρωση των 40 χρόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών-μελών. Τόνισε ότι η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ ανέλαβε τη δημιουργία και τον συντονισμό του Κέντρου, ως συνδετικού κρίκου επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες της Πελοποννήσου και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Δήμαρχος Τρίπολης μίλησε για τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει και σε αυτό το πλαίσιο έρχεται το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο των EUROPE DIRECT προκειμένου να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους αυτοδικοικητικούς θεσμούς, τα επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις.

Σους τρεις πυλώνες που έχει στηριχθεί η Ευρώπη, δηλαδή τον ελληνικό πολιτισμό, το ρωμαϊκό δίκαιο και τον χριστιανισμό αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, κ. Δημήτρης Καμπόσος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Νικόλαος Λαμπρόπουλος, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσδοκά στο «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος» τόσο σε επίπεδο αξιοποίησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όσο και σε επίπεδο γενικότερης ενημέρωσης για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. Θερμούς χαιρετισμούς έστειλαν ο τ. Επίτροπος και π. Υπουργός , κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αθανάσιος Κατσής.

Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2019 – 2024, καθώς και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στην μεταπανδημική εποχή. Αναφορικά στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης είπε ότι είναι το βήμα που δίνεται στους πολίτες για τη συνδιαμόρφωση του μέλλοντός τους. Όσων αφορά στην Πελοπόννησο και στη σχέση της με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο Αντιπρόεδρος είπε ότι «Η Πελοπόννησος δίνει το 4,5% του ΑΕΠ και είναι η 7η οικονομική Περιφέρεια στη χώρα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι μόλις στο 57% του Κοινοτικού, άρα πρέπει να γίνουν πολλά. Υπάρχουν δυνατότητες στην Πελοπόννησο, η οποία μπορεί να αναδειχθεί μέχρι και πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το στοίχημα της γενιάς μας είναι πώς θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα που μπορεί να αναπτύσσεται γρήγορα χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης». Δήλωσε ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευτούν σε δύο κατευθύνσεις, προς την Ψηφιακή και Πράσινη Μετάβαση, ώστε η Ευρώπη να γίνει χώρος τεχνολογικής ανάπτυξης αλλά και μια πράσινη ήπειρος. Από αυτά, η Ελλάδα προσβλέπει να λάβει περίπου 90 δισ. μετά από μόχλευση και τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ρηξικέλευθα. Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι «το καταλληλότερο, αμεσότερο και πιο σύγχρονο πλαίσιο» για να απαντήσουν οι πολίτες ποια Ευρώπη θέλουν.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Κωσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ανέφερε ότι η Ε.Ε. αλλάζει ρόλο και συνεπώς είναι σημαντικό να έχουμε εργαλεία όπως το EUROPE DIRECT, που μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να καταλάβουν αυτή τη μετάβαση, η οποία αφορά τη ζωή τους. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ε.Ε. μεταλλάσσεται από συμφέρον συνεταιρισμός σε μια αναγκαία συνθήκη επιβίωσης για όλους». Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα αποτελέσει ένα πολιτικό γεγονός που θα υπερβεί την αδράνεια του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος.

Ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας – Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιώργος Κρεμλής, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι όλοι θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη με φωνή στη διεθνή σκηνή. Η συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να είναι αυτοκριτική. Τέλος, μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Η Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος και Επικεφαλής του «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος», κ. Βίκυ Ιγγλέζου, μίλησε για τον σκεπτικισμό με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί το Ευρωπαϊκό Εγχείρημα στη χώρα μας, αλλά και όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Μίλησε για τους τομείς που θα εστιάσει το «EUROPE DIRECT Πελοπόννησος», αλλά και για το σχέδιο επικοινωνίας που θα ακολουθήσει. Ανέφερε ότι ο στόχος είναι να φέρει κοντά του τα σχολεία, το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τους νέους, τα επιμελητήρια, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους φορείς, έτσι ώστε να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό ταξίδι με ορχήστρα δωματίου με τίτλο «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έως τη σύγχρονη Ευρώπη».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο π. Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, και Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, η Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Νιόβη Ρίγκου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Σκαντζός, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, Αντιπερειφερειάρχες Πελοποννήσου, οι περισσότεροι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Κοσμήτορες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, Διευθυντές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και πλήθος κόσμου.