Ισχυρή πίεση δέχεται το σύστημα υγείας της Βορείου Ελλάδος εξαιτίας της συμφόρησης στις ΜΕΘ, τη στιγμή που  οι διασωληνωμένοι εκτός εντατικών στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται στους 22.  Την ίδια στιγμή, πέντε νεκρούς σε μία μέρα μέτρησε το νοσοκομείο Σερρών με σχεδόν τους μισούς να καταλήγουν σε απλές κλίνες ενώ και οι πέντε ήταν ανεμβολίαστοι.

Εν τω μεταξύ, 12 ασθενείς κατέληξαν μέσα σε τρεις μέρες στο νοσοκομείο Βόλου, με πέντε από αυτούς, να καταλήγουν το τελευταίο 24ωρο.

«Το κριτήριο είναι ποιος ασθενής έχει περισσότερη προοπτική. Όλοι διασωληνώνονται και υποστηρίζονται με κάποιο μηχάνημα αλλά το ποιον θα επιλέξεις να βάλεις στο μοναδικό σου κρεβάτι το κριτήριο είναι αυτό. Δηλαδή αυτός ο οποίος με μια ματιά φαίνεται κάπως πως βελτιώνεται με τη διασωλήνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega η διευθύντρια της ΜΕΘ νοσοκομείου Καβάλας Εύα Νάγκυ, μιλώντας για τις δραματικές στιγμές που βιώνει καθημερινά.

Στο ΑΧΕΠΑ τώρα, η εφημερία ολοκληρώθηκε με 15 στις 15 κλίνες κατειλημμένες και τέσσερις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ 11 ήταν το πρωί οι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής στο Παπαγεωργίου, το οποίο εφημερεύει σήμερα.

«Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν 5, 7, 8 άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται επί σειρά ημερών εκτός εντατικής σε συνθήκες σαφώς υποδεέστερες από ό,τι σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας» δήλωσε ο εντατικολόγος της ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» Βασίλης Τσάπας.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα ποσοστό θνησιμότητας 85% ίσως και παραπάνω. Από τους 100 που μπαίνουν οι 85 πεθαίνουν. Ακριβώς εκεί θα καταλήξουμε και μπορεί και παραπάνω» υποστήριξε ο εντατικολόγος Ευάγγελος Καϊμακάνης.

Με τη σειρά του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σερρών Δημήτρης Μπαλαξής δήλωσε: «Τρεις από ΜΕΘ και δύο σε απλές κλίνες. Είναι μεταξύ 80-90% η θνησιμότητα πλέον. Δεν λειτουργεί το πνευμόνι, δεν μπορούν να πάρουν ανάσα και παθαίνουν ανακοπή».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανοίγουν σήμερα 18 νέες κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου οι οποίες θα λειτουργήσουν με εντατικολόγους από την Αθήνα. Νέα ΜΕΘ αναπτύχθηκε επίσης σήμερα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

«Η πρώτη εντατική έχει 8 κλίνες και η δεύτερη θα έχει άλλες 8 σιγά – σιγά που θα τις αυξήσουμε» ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Κουλούρας.

Την ίδια στιγμή μόλις έξι κλίνες εντατικής εξυπηρετούν περιστατικά από την Κόρινθο, την Αρκαδία, την Αργολίδα, τη Σπάρτη και τη Μεσσηνία. Όπως ήταν αναμενόμενο και οι 6 γέμισαν σε λίγες ώρες.

«Δεχτήκαμε περιστατικό και από τη Ζάκυνθο γιατί όλες οι μονάδες στο δρόμο από την Ζάκυνθο μέχρι εδώ ήταν κατειλημμένες» τόνισε ο υπεύθυνος κλινικής Covid του νοσοκομείου Κορίνθου Δημήτρης Γράσσος.

Στην Κοζάνη, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης, Κωνσταντίνος Στόκκος σημείωσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική. «Όλα τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Βοήθεια δεν υπάρχει, παρά τις εκκλήσεις μας», επισήμανε ο κ. Στόκκος, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί είναι εξουθενωμένοι, καταλήγοντας:
«Κάθε εισαγωγή που κάνουμε στο νοσοκομείο, έχει πίσω του μια οικογενειακή ιστορία. Και αυτήν την αναλαμβάνουμε εμείς» σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης.