Ξεκάθαρο μήνυμα να μην εργαλειοποιούνται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από κρατικούς δρώντες, έστειλε από το Ταλίν της Εσθονίας, όπου συμμετέχει στο 15ο Ετήσιο Συνέδριο της Βαλτικής για την ‘Αμυνα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Βρισκόμαστε στα ευρωπαϊκά σύνορα», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «ο ένας στο πλευρό του άλλου, ως Ευρωπαίοι εταίροι, ενωμένοι με την Πολωνία απέναντι στις προκλήσεις ασφαλείας και τη νέα ιδιαίτερη πρόκληση ασφαλείας που αντιμετωπίζει».

«Είχαμε», πρόσθεσε, «μια παρόμοια κατάσταση στο παρελθόν στα δικά μας βορειοανατολικά σύνορα. Έχει πάρα πολλές ομοιότητες με την τρέχουσα κατάσταση και αυτό που μετρά είναι ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές εργαλειοποιούνται από κρατικούς δρώντες οι οποίοι αναζητούν γεωπολιτικά ή οικονομικά οφέλη».

«Έτσι», υπογράμμισε, «πρέπει όλοι να αναλάβουμε μια ισχυρή δράση εναντίον αυτών των πρακτικών από κρατικούς δρώντες».

Ο Έλληνας υπουργός συμμετέχει στο συνέδριο ως ομιλητής της βασικής ενότητας υπό τον τίτλο: «Η νέα Στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ» (NATO’s new Strategic Concept)

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Ν. Παναγιωτόπουλος προέβη σε κοινή δήλωση για το Μεταναστευτικό μαζί με τον ομόλογό του της Εσθονίας Κάλε Λάανετ, τον αναπληρωτή υπουργό ‘Αμυνας της Λιθουανίας Μαργκίρις Αμπουκεβίσιους και τον υφυπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χέππεϊ.