Διευκρινήσεις Θεμιστοκλέους για την τρίτη δόση

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται, αυξάνονται παράλληλα και οι εμβολιασμοί, ενώ επισήμανε πως τα μέτρα αποδίδουν.

«Έχουμε σαφή αύξηση των εμβολιασμών και της πρώτης δόσης και της αναμνηστικής δόσης. Αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ, είναι μία πολύ μεγάλη διαφορά, είναι 200% σχεδόν πάνω από τις προηγούμενες εβδομάδες», δήλωσε ο ίδιος.

Το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό, είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων. Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει, και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στην τρίτη δόση λέγοντας ότι την αναμνηστική δόση θα πρέπει να την κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Μετά το 6μηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στον χρόνο που εκείνοι θέλουν. Επίσης, θα λαμβάνουν SMS ανά διαστήματα.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson, μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa, δηλαδή Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.