Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε θετική γνωμοδότηση για δύο φάρμακα κατά του κορονοϊού,  το Ronapreve και το Regkirona, τα οποία η Επιτροπή χρίζει ως πολλά υποσχόμενα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη θεραπεία της COVID-19.

Και τα δύο φάρμακα, τα οποία μπορεί να ληφθούν κατά τα πρώιμα στάδια της μόλυνσης, βασίζονται σε αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα.

Για τη σημαντική αυτή πρόοδο στο πλαίσιο της Στρατηγικής, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «με τις λοιμώξεις από την COVID-19 να αυξάνονται σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε υποσχόμενες θεραπείες να αναπτύσσονται ως μέρος της θεραπευτικής στρατηγικής μας για τον κορονοϊό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός προς τον στόχο μας να εγκρίνουμε έως και πέντε νέα φάρμακα στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους».

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι «ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της COVID-19, την προστασία από λοιμώξεις, νοσηλεία, απώλεια ζωής και μακροπρόθεσμες συνέπειες ασθένειας. Ενώ η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, οι πολίτες θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να χρειάζονται ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της μόλυνσης και τη βελτίωση των προοπτικών όχι μόνο για ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και για επιβίωση», ενώ επισήμανε πως «στο πλαίσιο της θεραπευτικής στρατηγικής μας, υποστηρίζουμε επίσης τα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα μέσω των κοινών μας προμηθειών στην ΕΕ. Δύο συμφωνίες προμηθειών έχουν ήδη συναφθεί μέχρι στιγμής και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερες θεραπείες για την COVID-19 υπό αξιολόγηση από τον EMA».

Η κυρία Κυριακίδου επισήμανε τέλος, ότι «ο EMA αξιολογεί σήμερα άλλα έξι φάρμακα που θα μπορούσαν να λάβουν έγκριση σύντομα, υπό την προϋπόθεση ότι τα τελικά δεδομένα δείχνουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτή η ταχεία πρόοδος στο πλαίσιο της φιλόδοξης θεραπευτικής στρατηγικής μας δείχνει τι μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».