Η κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζει να επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται «πολύ ανησυχητική» σε δέκα χώρες και «ανησυχητική» σε δέκα ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται αυτή την ώρα από μια ραγδαία και σημαντική αύξηση των μολύνσεων και ένα ποσοστό θνητότητας που είναι χαμηλό όμως αυξάνεται αργά», τονίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση των νόσων, στην πιο πρόσφατη αποτίμησή που έκανε για τους κινδύνους.

«Οι μολύνσεις, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν στη διάρκεια των δύο επόμενων εβδομάδων», επισημαίνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, ενώ μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία ανησυχίας.

Υπογραμμίζεται, ότι σήμερα (12/11), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.862 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 55 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ενώ διασωληνωμένοι παραμένουν 508 ασθενείς.

Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «ανησυχητική», βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία. Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία «μέτρια ανησυχία» (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος), ενώ τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της «χαμηλής ανησυχίας» (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας συνδέει απόλυτες τιμές (αριθμός μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.

Σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους. Για άλλες τρεις χώρες που βρίσκονται εκτός ΕΕ αλλά παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ανησυχητική».