Η 7η σύνοδος των αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων με τη συμμετοχή 28 αρχηγών στρατών ευρωπαϊκών κρατών και του διοικητή της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (USAREUR-AF) πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), την έναρξη των εργασιών της συνόδου κήρυξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, χαιρετισμό απηύθυνε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΣ,αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Επίσης, ομιλίες πραγματοποίησαν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος, ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία-Ελένη Κοππά, ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Αναστάσιος Ροζολής, ο αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων της Γερμανίας, Lieutenant General Alfons Mais, της Ολλανδίας Lieutenant General Martin Wijnen και της Ρουμανίας Major General Iulian Berdilă.

Κύριο θέμα της συνόδου, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Συζητήθηκαν θέματα όπως η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και ο αντίκτυπος αυτής στη μαχητική ικανότητα και στην επιβιωσιμότητα των χερσαίων δυνάμεων, οι ανθρωπιστικές κρίσεις όπως οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και η αντιμετώπισή τους ως προκλήσεις σταθερότητας και ασφάλειας και η κλιματική αλλαγή ως απειλή.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα όπως η ανάπτυξη δογμάτων και τακτικών των Στρατών Ξηράς, η δημογραφική και πολιτιστική επίδραση στην ανεύρεση και πρόσληψη προσωπικού υψηλής ποιότητας και η επίδραση αυτών των παραγόντων στην επάνδρωση των Χερσαίων Δυνάμεων, καθώς και ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον διοικητή της διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (USAREUR-AF) General Christopher Cavoli, καθώς και με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, General Pierre Schill, τη Μεγάλη Βρετανία, General Mark Carleton-Smith και την Εσθονία, Major General Palm Veiko-Vello.