Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Βουλή τόνισε πως “η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργαλειοποίησε την πανδημία με τις αδιαφανείς λίστες Πέτσα για να εξασφαλίσει την ευνοϊκή αντιμετώπιση στο μιντιακό πεδίο», τόνισε στην ομιλία του .

Ο ίδιος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη η έρευνα να καταδείξει τα μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα και τις τομές που απαιτούνται στη δημοκρατία μας. «Η στάση του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι, φως σε όλα. Και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ας αποδοθούν», όπως τόνισε.

«Παλαιότερα οι πολίτες φακελώνονταν ανάλογα με την εφημερίδα που διάβαζαν. Σήμερα, η τάση είναι ο άτυπος έλεγχος των ΜΜΕ μέσα από την εξαγορά ή τον τρόπο χρηματοδότησής τους», είπε ο κ. Παπανδρέου και επέκρινε την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα το επείγον της πανδημίας, έφερε ΠΝΠ που «προσπέρασαν το Κοινοβούλιο», από το οποίο στέρησαν τη δυνατότητα της Δημοκρατίας να συζητήσει, να διαβουλευτεί και να ελέγξει τις αποφάσεις αυτές. Εμείς, ανέφερε, «είχαμε προβλέψει παλιότερα στην κυβέρνησή μας και τη δυνατότητα επειγουσών αποφάσεων, αλλά πάντα με ανοιχτές και διαυγείς διαδικασίες».

Ειδικότερα, για την επικοινωνιακή εκστρατεία για την πανδημία, είπε ότι «εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε αυτό. Η συνέπεια της αποτυχίας της είναι να καλπάζει η πανδημία, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού που έχει η Ελλάδα βεβαίως σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, διασωληνώσεων δυστυχώς και θανάτων».

Οσο για τις εταιρείες που διενεργούν έρευνες της κοινής γνώμης, σημείωσε ότι «αξιοποιούν τη θέση τους για να χειραγωγήσουν τους ίδιους τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται για να διενεργήσουν τις έρευνές τους». Με τον κ. Παπανδρέου να διερωτάται: «Δεν αποτελεί παραδοξολογία να δημοσιεύονται έρευνες τη στιγμή που οι συντάκτες τους σε διπλανές στήλες των ίδιων εφημερίδων εξηγούν για ποιους λόγους δεν μπορούν οι έρευνες αυτές να είναι αξιόπιστες;».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι, «εμείς που επαγγελθήκαμε και κάνουμε πράξη τη διαύγεια και τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, την ελεύθερη ραδιοφωνία, θα είμαστε πάντα με την πλευρά της γνώσης, με την πλευρά της αλήθειας, του ενημερωμένου και ακηδεμόνευτου πολίτη, ακόμα και αν είμαστε μόνοι μας. Αλλά, πιστεύω ότι δεν θα είμαστε μόνοι μας, ότι αυτή ακριβώς η ανάγκη είναι και απαίτηση του ελληνικού λαού και έτσι θα συνεχίσουμε. Αυτή είναι η ταυτότητά μας και η εντολή των πολιτών μας».