«Στις έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 η Εκκλησία της Ελλάδος τοποθετείται με την υπευθυνότητα που αρμόζει στις περιστάσεις. Κάθε Χριστιανός οφείλει να σταθεί με προσοχή στις προτροπές της Ιεράς Συνόδου για την ανάγκη του εμβολιασμού ως του μόνου τρόπου υπερνίκησης αυτού του επικίνδυνου εχθρού της ανθρωπότητας, που είναι ο κορονοϊός. Όσοι επιμένουν να υποτιμούν το θείο δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο και διακινούν θεωρίες συνωμοσίας προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες και η συμπεριφορά τους έχει οδυνηρά αποτελέσματα. Αυτές τις σκέψεις μοιράστηκα και με τον Μακαριώτατο, ο οποίος διακρίνεται για τη νηφαλιότητα και τη σωφροσύνη του», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την απόφαση πραγματοποίησης της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στην Κέρκυρα στις 10-12 Δεκεμβρίου, τιμώντας τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Επίσης, αναφέρθηκε στις δράσεις της ΔΣΟ για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης αναφορικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, αλλά και τις πρωτοβουλίες συνεργασίας με άλλα δόγματα και εκπροσώπους θρησκειών, με στόχο την υπεράσπιση κοινών αξιών και του οράματος της ειρηνικής συνύπαρξης.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εστίασε στις πρωτοβουλίες της ΔΣΟ για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι κινδυνεύουν από τις διώξεις των τζιχαντιστών, και για την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της επιστροφής στις εστίες τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους Χριστιανούς της Συρίας, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με τον Ελληνισμό, και τις δυνατότητες που υπάρχουν να τονωθεί η ελληνική εκπαίδευση στην πολύπαθη αυτή χώρα, τώρα που πλέον φαίνεται να αποκαθίσταται η τάξη στο μεγαλύτερο τμήμα της.

Τέλος, η συζήτηση περιστράφηκε στους τρόπους παρέμβασης στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και την ευρωπαϊκή ταυτότητα, στη διαμόρφωση της οποίας έχουν καθοριστικά συμβάλει οι χριστιανικές αξίες.