Όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη με τον αμερικανό ομόλογό του, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, αλλά και άλλους αξιωματούχους στους τομείς της ασφάλειας και της δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στη συμφωνία για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και παράλληλα έστειλε μήνυμα στους ομογενείς της Αμερικής.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για τη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας, απάντησε: «Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στον τομέα της ασφάλειας έχει στρατηγικό χαρακτήρα και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών υλοποιούν προγράμματα διαρκούς ανταλλαγής πληροφοριών καθώς και κοινές εκπαιδεύσεις σε πολλούς τομείς. Στην πολύ δημιουργική συνάντηση που είχα με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον κύριο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν τη συνεργασία. Προχωράμε σε ένα νέο επίπεδο εκπαιδεύσεων στους τομείς της αντιμετώπισης του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, της τρομοκρατίας, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας. Ασφαλώς αναβαθμίζουμε επίσης ακόμη περισσότερο την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας των δύο χωρών. Η Ελλάδα, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει να έχει στρατηγικό ρόλο ανάμεσα στα κράτη της περιοχής στον τομέα της ασφαλείας. Σε αυτόν τον στόχο συμβάλει θετικά και το ταξίδι μου στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολύ ουσιαστικές συναντήσεις που έχω με αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης. Ασφαλώς, επίσης, στόχος του ταξιδιού είναι και η άμεση επικοινωνία μου με στελέχη της ελληνικής ομογένειας και η αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις στην πατρίδα μας και τη δράση των Ελλήνων στην Αμερική».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ρευμάτων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την είσοδο στη χώρα μας παράνομων μεταναστών, πολύ δε περισσότερο την εργαλειοποίησή τους από τους εξ ανατολών γείτονες μας».

«Πράγματι, αντιμετωπίσαμε μια υβριδική απειλή, όπως έχουμε συνηθίσει να την χαρακτηρίζουμε, καθώς δυστυχισμένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων όμως και ορισμένοι με τη δική τους ατζέντα και αλλότριους σκοπούς, βρέθηκαν να επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα και βίαια στη χώρα μας. Η Ελληνική Αστυνομία ήταν εκεί και απέτρεψε την παραβίαση των συνόρων μας. Και συνεχίζει να δίνει αυτόν τον αγώνα, με σεβασμό σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από καταγωγή και θρησκεία, που χρήζει ως πρόσφυγας διεθνούς προστασίας», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Εθνικός Κήρυξ

«Πράγματι έχουν αυξηθεί και οι μεταναστευτικές ροές. Για εμάς δεν είναι φόβοι. Είναι πραγματικότητα. Στην Ελλάδα φιλοξενούμε ήδη περισσότερους από 700 Αφγανούς πολίτες που έπρεπε να προστατευθούν. Δρούμε σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Από εκεί και πέρα, όμως, όσοι το επιχειρούν παράνομα θα πρέπει να ξέρουν ότι δε θα επιτρέψουμε σε κυκλώματα να τους εκμεταλλεύονται, να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας μας, σε βάρος των χωρών μας ή να περάσουν στη Δύση τρομοκράτες προσποιούμενοι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι νόμοι θα εφαρμόζονται, ο αγώνας για την ασφάλεια είναι συνεχής. Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε την είσοδο στη χώρα μας παράνομων μεταναστών, πολύ δε περισσότερο την εργαλειοποίησή τους από τους εξ ανατολών γείτονες μας» τόνισε.

Σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. απάντησε: «Ο στόχος μου είναι να ενισχυθεί η παρουσία της Αστυνομίας σε κάθε πόλη της χώρας και σε κάθε γειτονιά του λεκανοπεδίου Αττικής που κατοικεί σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός. Ηδη μετακινήσαμε 1.000 αστυνομικούς στα Αστυνομικά Τμήματα σε όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής. Αυξήσαμε ήδη κατά 100 τα περιπολικά που κυκλοφορούν τη νύχτα στην Αθήνα και τον Πειραιά, ενισχύοντας την ασφάλεια των πολιτών. Κάνουμε πράξη την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Αστυνομίας, ώστε να απελευθερωθούν τα στελέχη της να ασχολούνται με την κατεξοχήν δουλειά που έχουν να είναι κοντά στον πολίτη και να προσφέρουν ασφάλεια σε όλους ασφάλεια παντού. Παίρνουμε, επίσης, ιδιαίτερα μέτρα ενίσχυσης της άμεσης δράσης, ώστε να κάνει πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και στα μέτρα για τον κορωνοϊό. «Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στην οικονομία, τις κοινωνικές επαφές, στην οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Έφεραν στην επιφάνεια μία σειρά νέων ή παλαιότερων παθογενειών και προβλημάτων, με ορισμένα από αυτά να σημειώνουν έξαρση τους προηγούμενους μήνες, όπως οι δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Παρακολουθούμε και απαντάμε άμεσα σε κάθε εξέλιξη. Και όχι μόνο αστυνομικά, γιατί δεν είναι νομοτέλεια να φτάνουν όλα τα θέματα στην αρμοδιότητα των Αρχών Ασφαλείας. Ειδικά για την ενδοοικογενειακή βία σημαντικό ρόλο έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγο έχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργαζόμαστε μαζί τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών και την πρόληψή τους κατά το δυνατόν. Έχουμε ήδη δημιουργήσει πέντε εξειδικευμένα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί, το ζητούμενο είναι να σώσουμε ζωές. Να προστατέψουμε οικογένειες» τόνισε.

«Προφανώς και δεν μας περισσεύουν 8.000 στελέχη, αλλά η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατευθεί. Όποιος και αν είναι ο “εχθρός”, ορατός ή αόρατος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ιού ο οποίος άλλαξε τόσο βίαια τις ζωές όλων μας» είπε χαρακτηριστικά.