«Το 2023 θα πάρω τις οριστικές μου αποφάσεις», ξεκαθάρισε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Τζουλάκης αναφέρθηκε στα έργα που έχουν προγραμματιστεί ή υλοποιούνται στον Δήμο Νέας Σμύρνης, ενώ χαρακτήρισε ως «σημείο αιχμής» και «γρήγορα αναπτυσσόμενη υπηρεσία» τις κοινωνικές δομές του δήμου.

Ποια έργα υποδομής είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Νέα Σμύρνης και ποια σε φάση υλοποίησης;

Ολοκληρώνονται σύντομα η ανάπλαση των λουτρών και η ανάπλαση δύο κεντρικών αξόνων της πόλης μας, Ομήρου και Παλαιολόγου. Νέα δέντρα και φυτά, ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια περιπάτου, έξυπνες διαβάσεις άλλαξαν την εικόνα της Νέας Σμύρνης δραστικά. Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, η Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος, η αποκατάσταση πεζοδρομίων σε μεγάλα τμήματα της πόλης, η αντικατάσταση όλου του ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες led καθώς και η ανέγερση του κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου. Σε πολλά από αυτά η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στάθηκε καθοριστική για την ολοκλήρωσή τους.

Θα ήθελα να σταθώ, δήμαρχε, στο νέο κλειστό γυμναστήριο. Πότε αναμένεται να παραδοθεί και πόσο σημαντικό έργο είναι για την πόλη σας;

Υπήρξε μια δραματική καθυστέρηση για την εκκίνηση του έργου, καθώς προέκυψαν προβλήματα με τον ανάδοχο. Μετά από πιέσεις και παρεμβάσεις τριών χρόνων από μέρους μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ξεκίνησε η εκσκαφή και το έργο βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι κοινωνικές δομές του Δήμου Νέας Σμύρνης και πόσο σημαντικό εργαλείο είναι το ΚΕΠ Υγείας;

Οι κοινωνικές δομές του δήμου μας αποτελούν το σημείο αιχμής μας και συνάμα την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη υπηρεσία μας. Από την αρχή της πανδημίας πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των υπαλλήλων του δήμου, προσφέροντας τη δυνατότητα των δωρεάν rapid tests, την προμήθεια αντισηπτικών σε όλες τις δομές του δήμου και συνεχή ενημέρωση μέσω του γιατρού εργασίας.

Αλλά και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης δημιουργήσαμε δομές και δράσεις για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, «Βοήθεια στο Σπίτι», Δομή παροχής συσσιτίου, Κέντρο Κοινότητας (εξυπηρετεί τη διανομή τροφίμων με το πρόγραμμα ΤΕΒΑ και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ΚΕΑ), Κέντρο Πρόληψης «Ήλιος», Τοπική Ομάδα Εθελοντών Νέας Σμύρνης με διάφορες δράσεις (Νομική Συμβουλευτική, Φοροτεχνική Υποστήριξη, Σίτιση μαθητών [δεκατιανό], Κοινωφελής Εργασία, Απαλλαγή Δημοτικών Τελών για διάφορες ευπαθείς ομάδες, Πρόγραμμα θερινών κατασκηνώσεων μαθητών).

Στον τομέα υγείας λειτουργούμε Δημοτικά Ιατρεία με γενικό ιατρό, ορθοπεδικό χειρουργό, καρδιολόγο, ψυχίατρο και ειδικό ιατρό εργασίας. Υπάρχει Κοινωνικό Φαρμακείο (υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό του δήμου), Κοινωνικό Οδοντιατρείο, στο οποίο γίνεται επίσης προληπτικός έλεγχος σε όλους τους μαθητές του δήμου, και Κοινωνικό Φυσικοθεραπευτήριο. Επιπλέον, διοργανώνεται Εθελοντική Αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο σε συνεργασία με το Ασκληπιείο Βούλας.

Το ΚΕΠ Υγείας αποτελεί τομή στην υγειονομική πρόληψη και φροντίδα των δημοτών μας. Εξασφαλίζει δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών και διοργανώνει θεματικές ημερίδες, διά ζώσης και διαδικτυακά, και κάθε χρόνο την Εβδομάδα Υγείας και Πρόληψης. Να επισημάνουμε ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης είναι μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Ποιες δυνατότητες δίνουν στην Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα «Αντώνης Τρίτσης», Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης; Πώς τα αξιοποιείτε;

Ο δήμος μας, εκμεταλλευόμενος τη χρηματοδότηση των παραπάνω προγραμμάτων και πάντα με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας, έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης σε οκτώ προσκλήσεις και πρόκειται να υλοποιήσει σειρά έργων όπως η ανανέωση του στόλου της δημοτικής συγκοινωνίας, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, η ανάπλαση του Άλσους, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κ.ά.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Νέας Σμύρνης στο τέλος της δημοτικής περιόδου;

Οραματιζόμαστε έναν ευρωπαϊκό δήμο που θα έχει εξωστρέφεια, θα σημειώνει αυξητική πρόοδο στην απορρόφηση κονδυλίων, θα λαμβάνει μέρος σε όλα τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, θα οδεύει με μεγάλη ταχύτητα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα προσαρμοστεί γρήγορα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και θα δημιουργήσει δίκτυο προστασίας για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία;

Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και οι προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στη μάστιγα της πανδημίας, μου επιβάλλουν να εντείνω τις προσπάθειές μου σε καθημερινή βάση, προκειμένου ο δήμος μας να ανταποκριθεί στα προβλήματα όλων. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μου τώρα. Το 2023 θα πάρω τις οριστικές μου αποφάσεις.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο