Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Π», η Στέλλα Μπίζιου εξηγεί πώς και γιατί αποφάσισε να μπει στην πολιτική. Επιπλέον, μιλάει για τον ρόλο των γυναικών στο Κοινοβούλιο και για την οικογένεια όπου μεγάλωσε, ενώ δηλώνει πως είναι έτοιμη να δημιουργήσει και τη δική της οικογένεια.

Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες. Από τη μία να απευθύνει έκκληση για εμβολιασμούς και από την άλλη να κλείνει το μάτι στους αρνητές του εμβολίου. Είναι η γνωστή τακτική που ασκεί σε όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πατρίδας. Δεν χρειάζεται να σας αναφέρω το παράδειγμα του κ. Πολάκη. Θα σας αναφέρω τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα, ο οποίος στήριξε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, αμφισβητώντας ευθέως όλους τους επιστήμονες που διαχειρίζονται τα στοιχεία της πανδημίας και προτείνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, στερείται αξιοπιστίας και σοβαρότητας και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά μαζί του. Και όντως κανείς δεν θα ασχολούνταν, αν δεν μιλούσαμε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιληφθεί τον ρόλο του, ακόμα και τώρα, στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, και για τον λόγο αυτόν προσπαθεί να πολιτικοποιήσει την κατάσταση, θέλοντας να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. Μια ματιά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Κατά τη γνώμη σας, πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων;

Τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα επειδή υστερούμε σε εμβολιασμούς και η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πολύ πιο επιθετική από την προηγούμενη μορφή του ιού. Μην ξεχνάτε, επίσης, πως αυτήν τη χρονική περίοδο ολόκληρη η αγορά λειτουργεί κανονικά. Αυτό σημαίνει πως όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων, τότε η αύξηση των κρουσμάτων είναι κάτι που εξηγείται.

Εκτός από την πανδημία, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά. Πιστεύετε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης επαρκούν για να ανακόψουν το κύμα ανατιμήσεων;

Όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια περιοδική αύξηση τιμών σε βασικά αγαθά, αποτέλεσμα και της ενεργειακής κρίσης. Όλοι προεξοφλούν πως την άνοιξη θα έχει τελειώσει το φαινόμενο αυτό. Ωστόσο, επειδή το ερώτημά σας είναι συγκεκριμένο, σας απαντώ πως η κυβέρνηση έχει ήδη, όπως γνωρίζετε, ανακοινώσει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, καθώς και των επιχειρήσεων, και θα αποφασίσει για τις επόμενες παρεμβάσεις της αναλόγως με την πορεία της κατάστασης, πάντοτε μέσα στα δημοσιονομικά όρια που μας επιτρέπουν να κινηθούμε.

Ο θεσσαλικός κάμπος θα επηρεαστεί από το κύμα ανατιμήσεων;

Είναι λογικό, όπως όλες οι περιοχές της χώρας, να επηρεαστούν και ο Νομός της Λάρισας και οι αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως κάθε περιοχή διαθέτει τα δικά της οικονομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, κάτι που ενδεχομένως αυξάνει ή μειώνει τις συνέπειες ενός κύματος ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση ήδη έχει αναπτύξει στοχευμένες δράσεις, ώστε να στηριχθούν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Ποιο είναι το όραμά σας για τη Λάρισα;

Η Λάρισα είναι η μητρόπολη της θεσσαλικής γης, όπου μεγαλούργησαν σπουδαίες μορφές της ελληνικής ιστορίας, των γραμμάτων, της επιστήμης, των τεχνών. Διαθέτει πλεονεκτική γεωγραφική θέση, φυσικούς πόρους, αλλά και πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Αποτελεί έδρα σπουδαίων επιχειρήσεων που αναπτύσσονται και σημειώνουν επιτυχίες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρά τις αντιξοότητες των καιρών. Όλα αυτά τα στοιχεία οραματίζομαι να αναδείξω με τις δράσεις μου. Η Λάρισα μπορεί και πρέπει να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Μια πόλη και ένας ολόκληρος νομός, όμως, δεν αλλάζουν από έναν και μόνο άνθρωπο. Απαιτούνται συνέργειες πολλών. Οι εκπρόσωποι και οι φορείς του Νομού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες –όλοι μαζί– πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον και να εργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Δεν ήταν απόφαση της στιγμής. Το σκέφτηκα αρκετά, γνωρίζοντας ότι αυτή η ενασχόληση θα άλλαζε μια για πάντα τα μέχρι τότε δεδομένα της ζωής μου. Παρά τους ενδοιασμούς που είχα, κυριάρχησε μέσα μου η ανάγκη να προσφέρω στη χώρα μου, στον συνάνθρωπο.

Η δουλειά σας βοήθησε στην απόφαση αυτή;

Μέσα από τη δουλειά μου –είμαι δικηγόρος– ερχόμουν σε καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μου στη Λάρισα, με τα άγχη και τα προβλήματά τους. Τα χρόνια των μνημονίων άλλαξαν καταλυτικά τη ζωή των περισσοτέρων. Έχοντας βιώσει και εγώ τα χρόνια της κρίσης, ήθελα να βοηθήσω στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν όλους μας, να εργαστώ για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο.

Πώς το αντιμετώπισε αυτό η οικογένειά σας;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελασσόνα, σε μια επαρχία 8.000 κατοίκων, και είμαι το πρώτο παιδί μιας τρίτεκνης οικογένειας. Αν και είμαι το μοναδικό κορίτσι, ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι θα πρέπει να βάλω κάποιον φραγμό στα όνειρα και στις επιδιώξεις μου. Η μητέρα μου είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανατροφή μας και τη φροντίδα του σπιτιού. Είναι μια πολύ δυνατή και οξυδερκής γυναίκα, η οποία στήριζε πάντα τον σύζυγό της σε κάθε του βήμα και της πιστώνω πολλές από τις επιτυχίες του πατέρα μου.

Μεγαλώσατε σε πολιτικοποιημένη οικογένεια;

Ο πατέρας μου είναι επιχειρηματίας και είχε ενεργή ενασχόληση με τα κοινά, καθώς ήταν επί 20 και πλέον συναπτά έτη εκλεγμένος στον Δήμο Ελασσόνας, στην Περιφέρεια αλλά και στο Επιμελητήριο Λάρισας. Συνεχίζει να είναι ένας άνθρωπος του μόχθου και της προσφοράς στο σύνολο. Συνεπώς ναι, έτσι όπως το θέτετε, η οικογένειά μου ήταν αφενός πολύ δεμένη, αφετέρου δε κοινωνικά ενεργή, υπό μια υγιή έννοια «πολιτικοποιημένη», και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ενδόμυχα με οδήγησαν να ασχοληθώ με την πολιτική.

Τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας με την είσοδό σας στη Βουλή;

Η δική μου καθημερινότητα άλλαξε κυριολεκτικά, καθώς μοιράζω πλέον τη ζωή μου ανάμεσα σε δύο πόλεις, την Αθήνα λόγω των κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων και, φυσικά, την εκλογική μου περιφέρεια, τη Λάρισα, την οποία φροντίζω να επισκέπτομαι κάθε Σαββατοκύριακο για να μπορώ να αφιερώνω χρόνο στην οικογένεια και στους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει στην κοινοβουλευτική σας δράση;

Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου, επιλέγω να ασχοληθώ με ό,τι είναι κρίσιμο και χρήσιμο για τους συμπολίτες μου. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η οικονομία, η ανάπτυξη, με απασχολούν καθημερινά. Κρατώ ανοιχτούς τους ορίζοντές μου και δεν θέλω να εγκλωβιστώ σε μια μονοθεματική ατζέντα, διότι στην πολιτική δεν είμαι για να ικανοποιήσω τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα, αλλά το κοινό καλό.

Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που ανεβήκατε να μιλήσετε στο βήμα της Βουλής;

Αν και έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από την ημέρα της ορκωμοσίας μας και της πρώτης ομιλίας μου στο βήμα και έχουν μεσολαβήσει πρωτοφανή γεγονότα, όπως η παγκόσμια πανδημία, δεν ξεχνώ αυτές τις στιγμές και, φυσικά, τα συναισθήματα που ένιωσα, το δέος καθώς εισερχόμουν στην επιβλητική αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μου που με επέλεξαν να τους εκπροσωπώ και ένα δημιουργικό άγχος.

Από τη μέχρι σήμερα κοινοβουλευτική σας εμπειρία, ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή;

Σίγουρα από τις πιο δύσκολες στιγμές ήταν η πανδημία, η οποία συντέλεσε –μεταξύ άλλων– στην περιστολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ήταν πρωτόγνωρες καταστάσεις αυτές που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Τελικά, χάρη στην εισαγωγή των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, κατορθώσαμε να διατηρήσουμε την επαφή με τους συμπολίτες μας και με την κοινωνία. Σήμερα μιλάμε πλέον για επιστροφή σε καθεστώς κανονικής λειτουργίας της Βουλής και των βουλευτικών μας γραφείων.

Τι συμβουλή κρατάτε από τους γονείς σας;

Η μαμά μου είναι ο κλασικός τύπος μητέρας. Είναι προστατευτική, μας δίνει συμβουλές συνέχεια. Η ίδια έγινε μανούλα πολύ μικρή και έτσι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της κοριτσίστικης ζωής της μεγαλώνοντας με συγκλονιστική αγάπη τρία παιδιά. Εκτός από τις συνηθισμένες συμβουλές της, «ρίξε κάτι πάνω σου γιατί θα κρυώσεις» και «μην εμπιστεύεσαι τον καθένα», με δίδαξε με τον δικό της τρόπο τα περισσότερα για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις. Όπως το να δείχνω ενδιαφέρον, ανιδιοτέλεια, σεβασμό.

Με τη μητέρα σας έχετε φιλική σχέση;

Η μαμά μου ανέκαθεν ήταν η φίλη που θα μπορώ να εμπιστευτώ, ποτέ δεν δίστασα να της εξομολογηθώ οτιδήποτε. Ως εκ τούτου, οι συμβουλές της είναι πάρα πολλές και με έχουν καθορίσει ως γυναίκα.

Κι από τον πατέρα σας, τι κρατάτε ως συμβουλή;

Από τον πατέρα μου, ο οποίος είναι πιο στιβαρός χαρακτήρας και γενικά κρατούσε μια πιο σκληρή στάση απέναντί μας, κρατώ το εξής: Εγώ τη ζωή δεν τη φοβήθηκα ποτέ, Στέλλα. Μη φοβάσαι τη ζωή. Προχώρα μπροστά. Να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις.

Για μια όμορφη και νέα γυναίκα είναι πιο δύσκολο να ορθώσει πολιτικό ανάστημα;

Με τη μικρή εμπειρία που διαθέτω, θα συμβούλευα κάθε νέα γυναίκα να κάνει ό,τι την εμπνέει και αγαπά. Να ακολουθήσει το όνειρό της. Να το προσπαθήσει, με πίστη, με δύναμη και με αξιοπρέπεια. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, το ταξίδι είναι αυτό που μετράει. Και όσο για την πολιτική, η Ελλάδα μπορεί και θέλει να αξιοποιήσει γυναίκες ικανές, εργατικές με μεράκι για τον τόπο τους.

Ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας βρίσκονται στα μελλοντικά σας σχέδια;

Έχω μεγαλώσει, όπως σας είπα, σε μια δεμένη οικογένεια και από τους γονείς μου πήρα πολλή αγάπη. Η οικογένεια είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη, το πιο δυνατό σημείο αναφοράς και ο πιο σημαντικός λόγος πίσω από κάθε προσπάθεια για έναν άνθρωπο. Ονειρεύομαι και επιθυμώ να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια, μ’ αρέσει να μοιράζομαι τη ζωή και την καθημερινότητα με κάποιον που αγαπώ και με αγαπά, όπως πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ευλογία για μια γυναίκα είναι η μητρότητα.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο