Τον Δεκέμβριο θα γίνουν τελικά τα αποκαλυπτήρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022. Ένας φόρος που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα είναι χαμηλότερος για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο. Πάντα με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα. Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, εάν ο φόρος θα καταβληθεί σε 10 ή σε 12 δόσεις. Αν επιλεγεί να είναι σε 10 δόσεις, η τελευταία θα είναι για τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, ενώ αν αποφασιστεί να είναι σε 12 δόσεις, τότε η τελευταία δόση θα καταβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί δουλεύει ακατάπαυστα υπό την αιγίδα του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, αναμένεται μέσα στον μήνα να παραδώσει τις τελικές προτάσεις της και εν συνεχεία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις για τη δομή και τη διάρθρωση του νέου ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στον νέο ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι δεν θα κατατεθεί μαζί με τον Προϋπολογισμό, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο για την ιδιοκτησία ακινήτων, σε σχέση με αυτόν που καταβάλλουν την τελευταία διετία, τον οποίο «η σημερινή κυβέρνηση μείωσε μεσοσταθμικά κατά 22%».

Χωρίς αλλαγές ο συμπληρωματικός φόρος για τις επιχειρήσεις

Το περίγραμμα σε γενικές γραμμές είναι γνωστό, όπως έχει περιγραφεί τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς. Η ομάδα εργασίας δουλεύει πάνω σε πολλά μοντέλα και κλίμακες και, όπως αναφέρουν οι τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν θα υπάρχουν τελικά αλλαγές σε ό,τι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις.

Κατά συνέπεια, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τα Νομικά Πρόσωπα, ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

Σήμερα, για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια, ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα φέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Αν δεν άλλαζε τίποτε στους συντελεστές, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τότε ο συνολικός φόρος θα διαμορφωνόταν σε κάτι περισσότερο από 2,8 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα επιβαλλόταν επιπλέον φόρος 200 έως 250 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, όταν και άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογουμένους.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι αυξημένα έσοδα θα προκύψουν για τον ΕΝΦΙΑ και από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων σε 3.643 ζώνες.

Τα επιπλέον αυτά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου όχι μόνο να μηδενίσουν τις επιπλέον επιβαρύνσεις, από την αύξηση των αξιών, αλλά και να μειώσουν, όπου αυτό είναι εφικτό, τη συνολική επιβάρυνση.

Τα βασικά σημεία πάνω στα οποία θα στηρίζεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Θα υπολογιστεί με βάση της νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές και βάζουν τέλος σε ένα στρεβλό καθεστώς που ίσχυε για πολλά χρόνια.

Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.

Θα υπάρξει νέα κλίμακα με νέους συντελεστές. Οι τελευταίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.

Παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα εξοφληθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12. Θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Φεβρουάριο του 2023.

Αδήλωτα τετραγωνικά: «Δεύτερη ευκαιρία» για διορθώσεις

Ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στην αρχική ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, αλλά και όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων που έχουν ήδη δηλώσει στους δήμους, έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση εμφανίζοντας την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, με την επιβολή ενός πέναλτι 20%. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση που ενεργοποιήθηκε το Σάββατο οι ιδιοκτήτες ακινήτων:

1. Απαλλάσσονται πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων που φθάνουν μέχρι και το 200% για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

2. Θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

Η δήλωση διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους ΟΤΑ είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://tetragonika.govapp.gr/ και θα δέχεται ηλεκτρονικά δηλώσεις που θα αφορούν τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτων. Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους.

Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους δήμους αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο, καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ, αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Η διαδικασία για τη δήλωση των «κρυφών» τετραγωνικών μέτρων θα ολοκληρώνεται στα ακόλουθα βήματα:

1. Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

2. Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

3. Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει ο ιδιοκτήτης από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.

4. Υποβολή της δήλωσης.

 

της Αμαλίας Κάτζου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο