Απαραίτητο συνοδευτικό στοιχείο για χιλιάδες συναλλαγές στην αγορά ακινήτων αποτελεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το ΠΕΑ αποτελεί «διαβατήριο» για τις αγοραπωλησίες και τις ενοικιάσεις ακινήτων, ενώ είναι υποχρεωτική η αναγραφή του στις αγγελίες πώλησης και ενοικίασης, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα.

Από την 01/01/2021, τα μεσιτικά γραφεία αναλαμβάνουν υποθέσεις πώλησης ή ενοικίασης ακινήτων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση δημοσίευσης αγγελιών ή διαφημίσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες για δημοσίευση, χωρίς δήλωση ενεργειακής κατηγορίας.
Στην αγγελία, πρέπει να εμφανίζεται η ενεργειακή κατηγορία (μία από τις εννιά, όπως δείχνει ο σχετικός πίνακας), ενώ δεν απαιτείται η αναγραφή των υπόλοιπων στοιχείων του Ενεργειακού Πιστοποιητικού, λόγω… προσωπικών
δεδομένων!

Για να γίνει κατανοητό αυτό, δίνεται ένα υπόδειγμα αγγελίας: «Πωλείται διαμέρισμα 70 τ.μ. στη Νίκαια, διαμπερές, 2ου ορόφου, 1 υπνοδωμάτιο, κατασκευή 1981, με κεντρική θέρμανση, ηλιακό, τέντες, ενεργειακή κλάση Δ».

Πώς λειτουργεί και πού στοχεύει

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αποτελεί βασικό στοιχείο της «ενεργειακής ταυτότητας» του κτιρίου και αποδεικνύει την υπολογιζόμενη ετήσια συνολική κατανάλωση ενέργειας, ανάλογα με τη χρήση του, καθώς και τις
ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Ποια είναι η διαδικασία

Η διαδικασία για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι απλή και ξεκινάει από την επιλογή του Ενεργειακού Επιθεωρητή από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ή τον διαχειριστή του κτιρίου.

Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

1 Ο ιδιοκτήτης συμφωνεί αμοιβαία με τον Επιθεωρητή για την παροχή γενικών πληροφοριών για τη χρήση και την κατασκευή του κτιρίου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την παράδοση των αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών
σχεδίων του κτιρίου και για τα μέτρα διευκόλυνσης της διαδικασίας. Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής δεν είναι υποχρεωμένος να αποτυπώσει
ακριβώς το κτίριο.

2 Γίνεται επίδοση του Αριθμού Πρωτοκόλλου της Επιθεώρησης από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει του οποίου θα γίνει η καταχώρηση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, καθώς και της τελικής έκθεσης επιθεώρησης.

3 Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής πρέπει να επισκεφθεί το κτίριο, να καταγράψει και να επαληθεύσει τα στοιχεία που του έχει δώσει από την αρχή της διαδικασίας ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή ο διαχειριστής της πολυκατοικίας. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στο έντυπο ενεργειακής επιθεώρησης λαμβάνονται από τα αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια του κτιρίου, τη μελέτη θερμομόνωσης ή την ενεργειακή μελέτη, το αρχείο συν-
τήρησης εγκαταστάσεων (εφόσον υπάρχει), από πληροφορίες του ιδιοκτήτη/διαχειριστή, καθώς και από την επί τόπου επίσκεψη του Επιθεωρητή.

4 Σε περίπτωση κτιρίων μεγάλη επιφάνειας με πολύπλοκες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, πέρα από την απλή καταγραφή των στοιχείων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός για τη μέτρηση
των διάφορων παραμέτρων που συμβάλλουν στην ακριβή αποτύπωσή του. Τέτοιες παράμετροι είναι τα θερμικά χαρακτηριστικά, η κατανάλωση ενέργειας, η ένταση και η τάση του ρεύματος, η ισχύς, τα επίπεδα φωτισμού και οι
εσωτερικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, κυκλοφορία αέρα κ.λπ.).

5 Στο πέμπτο βήμα γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων του κτιρίου με τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης, ώστε να καταγραφεί η κατανάλωση θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, φωτισμού και μετά να
γίνει η τελική ενεργειακή κατάταξη.

6 Ολοκληρώνεται η σύνταξη του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου.

Στη συνέχεια, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής παραδίδει υπογεγραμμένο αντίγραφο στον ιδιοκτήτη, το οποίο πρέπει να είναι σε σφραγισμένο φάκελο.

Δικαιολογητικά

Η βάση για το «χτίσιμο» των δικαιολογητικών έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι το έτος κατασκευής του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας.

Σύμφωνα με τον νόμο, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ακινήτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από τις 14/03/1983 και αυτών που έχουν κατασκευαστεί μετά. Για τα ακίνητα που έχουν ανεγερθεί πριν από το 1983, απαιτείται το φύλλο συντήρησης του λέβητα και το αντίγραφο της δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Για την έκδοση πιστοποιητικού ενός ακινήτου που κτίστηκε μετά το 1983, απαιτούνται τα εξής: κάτοψη, τίτλος ιδιοκτησίας (συμβόλαιο ή Ε9), παράβολο με τον κωδικό 8012 (κοστίζει 5 ευρώ), αριθμός οικοδομικής αδείας και προαιρετικά το φύλλο συντήρησης λέβητα και το αντίγραφο της δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.

Επιπλέον, για την έκδοση του ΠΕΑ, απαιτούνται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ακινήτου (όνομα, επώνυμο, αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ΑΦΜ κ.λπ.), τα γενικά στοιχεία του κτιρίου (πόλη, δήμος, χωριό, οδός, αριθμός,
Ταχυδρομικός Κώδικας), ο αριθμός ιδιοκτησίας όταν πρόκειται για διαμερίσματα, τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα, το έτος ολοκλήρωσης της ανέγερσης, η αιτία έκδοσης και τα στοιχεία του αρμόδιου για την επικοινωνία (ιδιότητα, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας).

Πότε είναι έγκυρο το ΠΕΑ

Στο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου ή του κτιρίου πρέπει να αναγράφεται αναλυτικά και με ιδιαίτερη προσοχή μια σειρά από στοιχεία που είναι απαραίτητα για να θεωρείται έγκυρη η διαδικασία.
Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να αναφέρονται τα γενικά στοιχεία του κτιρίου (δήμος, διεύθυνση κ.λπ.), ο μοναδικός αριθμός εγγραφής του ΠΕΑ, η υπολογιζόμενη ετήσια συνολική κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας ανά πηγή ενέργειας, η τελική χρήση της ετήσιας κατανάλωσης της ενέργειας, η πραγματική τελική ετήσια κατανάλωση ενέργειας, ο συνολικός αριθμός των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι συστάσεις για παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις οποίες συντάσσει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, το όνομα του Ενεργειακού Επιθεωρητή που εξέδωσε το πιστοποιητικό και η περιγραφή του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοσή του. Σημειώνεται ότι το Ενεργειακό Πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η κάθε ιδιοκτησία θα ελέγχεται και θα επανελέγχεται, είτε από τον πολιτικό μηχανικό κατά την όποια μεταβίβαση είτε από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή ανά δεκαετία.

Υποχρεωτικό ΠΕΑ και εξαιρέσεις

Η έκδοση πιστοποιητικού αφορά όλα τα κτίρια υπό κατασκευή, όλα όσα προορίζονται για πώληση και όλα όσα διατίθενται για ενοικίαση.

Η έκδοση ΠΕΑ αφορά μονοκατοικίες, διαμερίσματα, καταστήματα, επαγγελματικούς χώρους και παραθεριστική κατοικία. Από την άλλη, δεν απαιτείται η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης για τα κτίρια επαγγελματικής χρήσης, όπως βιοτεχνία, βιομηχανία, αγροτικό κτίριο, εργαστήριο, αποθήκη, θέση στάθμευσης, πρατήριο υγρών καυσίμων, μνημεία, εκκλησίες και προσωρινά οικήματα με διάρκεια όχι πάνω από δύο έτη.
Το ΠΕΑ πρέπει να εκδίδεται πριν από τη μίσθωση του ακινήτου. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ενεργειακού πιστοποιητικού πρέπει να αναγράφεται σε κάθε μισθωτήριο συμβόλαιο. Σε περίπτωση που δεν
αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του ενεργειακού πιστοποιητικού, η φορολογική Αρχή δεν λαμβάνει ως έγκυρο το μισθωτήριο. Στο μισθωτήριο πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ, πριν από τη σύναψή
του και τη δήλωσή του στο σύστημα της ΑΑΔΕ.

Κάθε συμβολαιογράφος είναι υποχρεωμένος να αναγράψει στο έντυπο μεταβίβασης ακινήτου τον αριθμό πρωτοκόλλου ενεργειακού πιστοποιητικού και να επισυνάψει το επίσημο αντίγραφό του.

Κόστος και πρόστιμα

Με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν ενεργειακό πιστοποιητικό, ενώ δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή μίσθωση του ακινήτου.

Όπως ορίζει η νομοθεσία, η παροχή ψευδών στοιχείων και η έκδοση ΠΕΑ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επιφέρουν ποινές που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία (επιβολή προστίμων). Υπόχρεος
για την παροχή των στοιχείων και του ΠΕΑ είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Υπόχρεος για την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή και ο διαχειριστής του κτιρίου, αφού έχει πάρει εντολή από τους ιδιοκτήτες.

Από την άλλη, η έκδοση του παράβολου για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού είναι αποκλειστική υποχρέωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου και γίνεται στο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του.
Το παράβολο πληρώνεται αφού συμπληρωθεί η σχετική ηλεκτρονική φόρμα στο Τaxisnet και το κόστος του εξαρτάται από την τάξη της ενεργειακής επιθεώρησης.

Έτσι, για το ηλεκτρονικό παράβολο Α’ Τάξης (Κωδικός 8012) το κόστος είναι 5 ευρώ, για το Β’ Τάξης (Κωδικός 8013) ανέρχεται σε 10 ευρώ και για το Γ’ Τάξης (Κωδικός 8014), στα 30 ευρώ.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή αποτελεί αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Θεωρητικά, οι «ταρίφες» κυμαίνονται μεταξύ 2-3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του ακινήτου ή του κτιρίου. Ωστόσο, τα χρήματα που ζητούν οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές είναι αισθητά λιγότερα και αποτυπώνονται στον πίνακα.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο