Tέλος στην ταλαιπωρία και τις επισκέψεις στην εφορία για τις γονικές παροχές και δωρεές θα βάλει η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση μέσα στο Δεκέμβριο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty για την υποβολή των δηλώσεων.

Αμαλία Κάτζου

Εν τω μεταξύ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων την εγκύκλιο που θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο των αφορολόγητων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών έως 800.000 ευρώ και την οποία περιμένουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Η εγκύκλιος θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις φορολογικές Αρχές όπως τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός θέλει να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού ποσού από τράπεζα της Ελλάδας σε τράπεζα του εξωτερικού όπου και διαμένει το παιδί του ή αν ένας πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να δωρίσει χρήματα στο παιδί του που μένει στην Ελλάδα.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που αφορούν στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Δηλαδή τι ισχύει για έναν γονιό που έχει με το παιδί του κοινό λογαριασμό και ο γονιός θέλει να δωρίσει χρήματα στο παιδί του χωρίς να πληρώσει φόρο.

Πάντως οι γονείς, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες που δίνουν τα χρήματα θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καλύπτουν τα δωριζόμενα ποσά με βάση τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει, καθώς οι συγκεκριμένες παροχές και δωρεές θεωρούνται γι’ αυτούς τεκμήρια.

Παράλληλα όσοι δωρίζουν χρηματικά ποσά θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν στην Εφορία τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων που δίνουν στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους.

Η παγίδα των τεκμηρίων

Επίσης όσοι θα αποκτήσουν ακίνητα θα πρέπει να προσέξουν να μην πιαστούν στην παγίδα του τεκμηρίου διαβίωσης της κατοικίας. Οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν ακίνητα και δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες (πρώτη ή και δευτερεύουσες) που τους έγραψαν οι γονείς, οι σύζυγοι ή οι παππούδες και γιαγιάδες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου που φθάνει ακόμη και 44%.

Οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών στις περιπτώσεις που τα ποσά προορίζονται για την απόκτηση κατοικίας από τα παιδιά συμφέρει να γίνουν άμεσα, ώστε οι αγορές να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Και αυτό γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2022 στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι αντικειμενικές αξίες θα τραβήξουν την ανηφόρα. Η αύξηση των αντικειμενικών θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα και τον φόρο μεταβίβασης που θα κληθούν να πληρώσουν τα παιδιά, αλλά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα τα οποία υπολογίζονται με βάση τις τιμές ζώνης.

Ακόμη και στην περίπτωση της αγοράς πρώτης κατοικίας που ισχύουν υψηλά αφορολόγητα όρια, 200.000 ευρώ για κάθε άγαμο, 250.000 ευρώ για κάθε έγγαμο και επιπλέον 25.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι το δεύτερο και 30.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω, εάν το παιδί αποκτήσει την κατοικία μετά την Πρωτοχρονιά θα πληρώσει παραπάνω συμβολαιογραφικά έξοδα.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Τον Ιανουάριο η αναλογία του επιδόματος αδείας 2021

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εντός του έτους 2021, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βάσει του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, αναλογία του επιδόματος αδείας, υπολογιζόμενη επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων, αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συνεπώς, για τον υπολογισμό σε ετήσια βάση του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής του στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και τον προγραμματισμό των πληρωμών, η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας στους δικαιούχους εργαζόμενους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου 2022, μετά την ολοκλήρωση της υποβολής δηλώσεων (Α και Β Φάση) από τις επιχειρήσεις – εργοδότες για την ένταξη εργαζομένων τους στον μηχανισμό για τον μήνα Δεκέμβριο 2021.