Τι διαμηνύει η κυβέρνηση

Ξεκινάει σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και η Ευρώπη για ακόμα μια φορά έχει παραδοθεί στη δίνη του κορωνοϊού, με την πανδημία να “απειλεί” την περίοδο των εορτών.

Η κυβέρνηση ωστόσο παραμένει σταθερή στην απόκλιση οριζόντιων μέτρων, επιμένοντας στο πρέσινγκ προς τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί η στρατηγική για την πανδημία, ούτε θα ληφθούν νέα μέτρα, την ώρα που στο σύνολό τους τα κράτη της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να σώσουν τα Χριστούγεννα.

Στη χώρα μας η πίεση στους ανεμβολίαστους θα συνεχιστεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και δεν θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του 4ου κύματος, αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό, που έχουν ήδη ξεπεράσει τα επτά εκατομμύρια

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους πως επιμένει στην απόφαση να μην έχουμε ξανά lockdown και οι όποιοι περιορισμοί να αφορούν τους ανεμβολίαστους ή μέτρα περιορισμού του συγχρωτισμού σε χώρους όπως τα μέσα μεταφοράς.

Στη δεύτερη κατηγορία μέτρων εντάσσεται το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημόσιων υπαλλήλων, ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής. Αυτό είναι και το μέτρο που έχει συζητηθεί πιο διεξοδικά, είναι εύκολα εφαρμόσιμο και πιο κοντά στην ανακοίνωσή του από την κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, όσο δεν ανακόπτεται η έξαρση της πανδημίας, πληθαίνουν οι φωνές εντός της κυβέρνησης για lockdown στους ανεμβολίαστους, στο μοντέλο που υιοθέτησε η Αυστρία.

Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο, όπως τονίζουν πηγές με γνώση των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς περιμένουν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και αυτή την εβδομάδα, πριν αποφασιστεί περαιτέρω περιορισμός στους ανεμβολίαστους.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο, που ούτε λίγο ούτε πολύ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει μοντέλο Αυστρίας.