«Με τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από την Δευτέρα και με όλες τις προφυλάξεις θα μπορέσουμε να απολαύσουμε Χριστούγεννα φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι στις επόμενες 40 ημέρες θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και ίσως επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού και αυτών που δεν έχουν κάνουν την πρώτη δόση και αυτών που είναι να κάνουν την τρίτη δόση», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος.

«Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια αύξηση σε αυτά τα ποσοστά, και αν βελτιωθούν περαιτέρω, δημιουργούνται οι συνθήκες να πετύχουμε ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό συλλογικής ανοσίας και επομένως να είμαστε πιο προστατευμένοι ως κοινωνία», τόνισε. Ζήτησε, δε, «να περιμένουμε 10 ημέρες να δούμε πως θα πάνε τα μέτρα και μετά να πούμε αν χρειάζονται και άλλα, γιατί αυτό έχει και μια ψυχολογική επιβάρυνση», σημειώνοντας ότι «δεν βοηθάει το να πούμε από τώρα ότι δεν είναι επαρκή», ανέφερε, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Για κάποιον ο οποίος έχει κάνει τις δυο δόσεις και επομένως έχει αποδεχθεί τα οφέλη του εμβολίου, τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι σχεδόν απαραίτητη λόγω μείωσης της ανοσιακής απόκρισης. Αυτό που λέμε να ενσωματωθεί στο πιστοποιητικό του εμβολιασμού η πραγματοποίηση της τρίτης δόσης μετά τους 6-7 μήνες, είναι μια λογική προσέγγιση», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς όλοι καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να περιοριστεί αυτό το πέμπτο πανδημικό κύμα». Όπως εξήγησε, οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι ευάλωτοι στο να μολυνθούν και να αρρωστήσουν ιδιαίτερα όταν είναι κάποιας ηλικίας, για αυτό άλλωστε και η προστασία  για τους ανεμβολίαστους  με την αποφυγή εισόδου σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός. Ανέφερε, επίσης, ότι τα προστατευτικά μέτρα με τις μάσκες, με τις αποστάσεις, με την προσωπική υγιεινή των χεριών, είναι κάτι που θα ακολουθούμε και όσοι έχουμε εμβολιαστεί αλλά και αυτοί που ακόμη το σκέφτονται. Ο λόγος, ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, αλλά ευτυχώς δεν νοσούν κατά συντριπτική πλειοψηφία, μπορούν όμως, να συμβάλουν στη διατήρηση της μετάδοσης.

«Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι τα μέτρα ισχύουν για όλους, δηλαδή είτε είναι εμβολιασμένοι είτε δεν είναι. Θέλουμε να μειώσουμε τη μετάδοση του ιού. Η προστασία αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αμελήσει ή ξεχάσει να κάνουν στην ώρα τους την τρίτη δόση, είναι η αποφυγή να βρεθούν σε χώρους που έχουμε συνθήκες συγχρωτισμού», κατέληξε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.