Δυναμική ελληνική απάντηση στις τουρκικές απειλές στην ανατολική Μεσόγειο.

«Απάντηση» στην περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της και επιχειρήσει να εμποδίσει με ένοπλα μέσα τις γεωτρήσεις της αμερικανικής ExxonMobil ή της γαλλικής TOTAL στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί η άσκηση «Μεδουσα 11», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη νοτίως της Κρήτης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα βασικά αντικείμενα της άσκησης στο οποίο εκπαιδεύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, που έχουν συγκεντρωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η προστασία πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως και η ανακατάληψη πλωτού γεωτρύπανου. Τα σενάρια αυτά σχεδιάστηκαν από τα Επιτελεία και εντάχθηκαν στη φετινή «Μέδουσα» για να λειτουργήσουν ως κατευθυντήριες γραμμές, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, με την τουρκική επιθετικότητα να χτυπάει «κόκκινο» και την Άγκυρα να απειλεί με αντίποινα στο πεδίο. Σύμφωνα μάλιστα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, όλα τα σενάρια της «Μέδουσας» ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από κοινού οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Ανάμεσα σε αυτά, ο ναυτικός αποκλεισμός, η προστασία και η προσβολή ναυτικών Μονάδων και η αντιμετώπιση εχθρικής αεροπορικής επιδρομής.

Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία βρίσκονται σε εγρήγορση, με τις πληροφορίες που έρχονται από τη γείτονα Τουρκία να κάνουν λόγο για «θερμό» χειμώνα. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη των γεωτρήσεων στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου, με τους Αμερικανούς να τρυπούν πρώτοι στο τεμάχιο 10 και ακολουθούν οι Γάλλοι στα τεμάχια 6 και 7.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε απειλή, ακόμη και υβριδική, στη φετινή «Μέδουσα» έχει αναβαθμιστεί ιδιαίτερα ο ρόλος των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Ομάδες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών και της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών εκπαιδεύονται μαζί με επίλεκτους κομάντο από την Αίγυπτο και τα Εμιράτα, ενώ την πολυεθνική δύναμη συμπληρώνουν τμήματα ΟΥΚ της Κύπρου. Η συναντίληψη σε θέματα άμυνας και ασφάλειας οδήγησε τους διοργανωτές να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα στην προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας, τοποθετώντας μεικτά πληρώματα στα πλοία αλλά και στα υποβρύχια που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση.

Ορμητήριο και φέτος είναι το «αεροπλανοφόρο» της Μεσογείου, η Κρήτη. Πανίσχυρες αεροναυτικές δυνάμεις από τις πέντε χώρες έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές που διεκδικεί η Άγκυρα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και φέτος, η παρουσία της Αιγύπτου είναι εντυπωσιακή, με το επιβλητικό ελικοπτεροφόρο «Nasser» να αποτελεί το κέντρο των επιχειρήσεων της συμμαχικής δύναμης, ενώ το συνοδεύουν η γιγαντιαία φρεγάτα «Bernees», μία κορβέτα «Gowind», δύο πυραυλάκατοι και ένα υποβρύχιο. Ελληνικές φρεγάτες, πυραυλάκατοι και υποβρύχια συμπληρώνουν τη ναυτική αρμάδα, ενώ από την 115 Πτέρυγα Μάχης απογειώνονται καθημερινά τα αιγυπτιακά και εμιρατινά μαχητικά, τα οποία μαζί με τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εκπαιδεύονται σε σύνθετα αντικείμενα εναέριας μάχης.

Στρατιωτικές πηγές τονίζουν στο «Π» ότι η πολυμερής άσκηση «προβάλλει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας ως θεματοφύλακα του Διεθνούς Δικαίου και εγγυητή της περιφερειακής σταθερότητας και σταθερότητας, ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύει ότι η Τουρκία παραμένει απομονωμένη στην Ανατολική Μεσόγειο». Η «Μέδουσα» θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα με τη μεγάλη αεραποβατική ενέργεια στο Μάλεμε της Κρήτης, την οποία θα παρακολουθήσει από κοντά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και εκπρόσωποι από τις χώρες που συμμετέχουν.

Την ίδια ώρα, αποτρεπτική «ομπρέλα» απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό και τα νεο-οθωμανικά σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παρουσία αμερικανικών και γαλλικών δυνάμεων σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων αυξάνεται διαρκώς, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα.

Στο Κεντρικό Αιγαίο βρέθηκε στα μέσα της εβδομάδας η «ναυαρχίδα» του 6ου Στόλου, το «USS Mount Whitney», που λειτουργεί ως πλατφόρμα αμφίβιων επιχειρήσεων. Το συνόδευαν η φρεγάτα «Ύδρα» και η πυραυλάκατος «Ρίτσος», ενώ επίσημη επίσκεψη στο αμερικανικό πλοίο διοικήσεως πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Παράλληλα, και σε συνέχεια της αναθεωρημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη απόβαση δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ σε ελληνικό λιμάνι. Στα τέλη του μήνα, περίπου 1.200 άρματα μάχης, πυροβόλα και ελικόπτερα θα μεταφερθούν μέσω της Αλεξανδρούπολης στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Ουλαμοί αμερικανικών αρμάτων μάχης όμως, παραμένουν και επί ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο της άσκησης «Ολυμπιακή Συνεργασία». Ελληνικά Leopard 2 HELL και αμερικανικά M1A1 Abrams βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα πεδία βολής της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, επιτείνοντας τον εκνευρισμό της Άγκυρας, που βλέπει την Ελλάδα και τους συμμάχους της να κάνουν προβολή σημαίας στο μαλακό της «υπογάστριο», ενώ αναβαθμισμένη είναι και η παρουσία της αμερικανικής αεροπορίας στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας. αεροσκάφη F-15 πετούν καθημερινά πάνω από το Αιγαίο, ενώ μαζί με τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν ακόμη και στα όρια του εθνικού εναέριου χώρου, τον οποίο αμφισβητεί και συστηματικά παραβιάζει η Τουρκία.

Εντείνεται η συνεργασία με τη Γαλλία

Ταυτόχρονα, εντείνεται και η στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία. Το Παρίσι διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο την υπερσύγχρονη φρεγάτα κλάσης FREMM «Auvergne», με την οποία είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν κοινά γυμνάσια οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα επόμενα βήματα της ελληνογαλλικής συνεργασίας τέθηκαν επί τάπητος και στο τετ α τετ που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, στις Βρυξέλλες. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα εξοπλιστικά και την ολοκλήρωση των συμβάσεων για τα επιπλέον έξι Rafale και τις φρεγάτες Belharra, με την κα Παρλί να δίνει έμφαση στο ενδεχόμενο απόκτησης 3+1 κορβετών «Gowind» για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας ζήτησε ακόμη να ενημερωθεί για την ελληνική συμμετοχή στο Σαχέλ και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Μάλι υπό την ηγεσία του Παρισιού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο «Π» ότι η ελληνική πλευρά απάντησε πως είναι θετική στο ενδεχόμενο αυτό και ότι απομένει η ολοκλήρωση ορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, ώστε η Αθήνα να είναι έτοιμη για την αποστολή μιας ομάδας της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου στην αφρικανική χώρα.

Η Γαλλία προσανατολίζεται στην αύξηση του στρατιωτικού της αποτυπώματος στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο μέσα στους επόμενους μήνες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι λόγω της κινητικότητας που αναμένεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το γαλλικών συμφερόντων γεωτρύπανο της TOTAL προγραμματίζεται να πάρει θέση γεώτρησης στο οικόπεδο 6 εντός των πρώτων μηνών του 2022, με την αντίδραση της Άγκυρας να θεωρείται δεδομένη. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που η γαλλική φρεγάτα «Auvergne» βρίσκεται ελλιμενισμένη στη Λάρνακα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει εκεί για τους επόμενους μήνες.

 

του Σταύρου Ιωαννίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο