«Η Ελλάδα προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της».

Χριστούγεννα με κανονικότητα για τους εμβολιασμένους θα περάσουμε, όπως υπογραμμίζει μιλώντας στο «Π» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. «Η Ελλάδα προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποφασιστικότητα αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», τονίζει ο κ. Πλακιωτάκης απαντώντας στις κατηγορίες για pushbacks μεταναστών και δείχνοντας προς τη μεριά της Τουρκίας για τη διευκόλυνση των ροών.

Η κυβέρνηση έβαλε φρένο αυτές τις μέρες στα σενάρια για «μοντέλο Αυστρίας» ως προς τους ανεμβολίαστους. Δεν σας ανησυχεί, όμως, το ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας μπορεί να οδηγήσει αναγκαστικά σε περαιτέρω παρεμβάσεις;

Όπως γνωρίζετε, από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να λειτουργεί με βάση τις υποδείξεις της επιτροπής των ειδικών. Πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από σχετική εισήγηση, προχωρήσαμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων, που ελπίζουμε ότι θα ανακόψουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέα ενημερωτική προσπάθεια για τον εμβολιασμό, που έχει αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα. Οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση παρακολουθούν την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα και –προφανώς– αν κριθεί από τους ειδικούς ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις, αυτές θα γίνουν.

Πέρυσι γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα σε καθεστώς περιορισμού, έστω μόνο με την αγορά ανοιχτή. Απέχουμε από τις γιορτές σχεδόν έναν μήνα. Έχετε αίσθηση πώς θα γιορτάσουμε φέτος; 

Σωστά ρωτάτε ποια είναι η αίσθησή μου, γιατί γνώση τού πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα έχουν –στον βαθμό που μπορούν να έχουν– οι λοιμωξιολόγοι και οι ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν τα μοντέλα εξέλιξης της πανδημίας.

Αίσθησή μου, λοιπόν, αλλά και ελπίδα μου, είναι ότι θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα στο πλαίσιο που ισχύει και σήμερα. Με περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους συμπατριώτες μας, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά –βεβαίως– πάντοτε με προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε πάλι αρκετές καταγγελίες για pushbacks στο Αιγαίο από το Λιμενικό. Μάλιστα, μια Ολλανδή δημοσιογράφος έθεσε και το ζήτημα στον κ. Μητσοτάκη, έστω με άκομψο τρόπο. Γιατί όλο και περισσότεροι εκτός Ελλάδος θέτουν τέτοιο ζήτημα;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε την πρέπουσα απάντηση, όταν του τέθηκε το ερώτημα. Η Ελλάδα προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποφασιστικότητα, αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Όταν η Τουρκία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις, εμείς τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Όταν η Τουρκία αδιαφορεί για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εμείς τη θεωρούμε προτεραιότητα.

Όταν η Τουρκία επιτρέπει στους διακινητές να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στο Αιγαίο, εμείς τους σώζουμε. Οι όποιες καταγγελίες δεν στηρίζονται σε δεδομένα.

Αντιθέτως, είναι δεδομένο ότι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 4.500 συνανθρώπους μας στο Αιγαίο.

Είναι δεδομένο ότι, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, με τη ρυμούλκηση πλοίου υπό τουρκική σημαία με σχεδόν 400 επιβαίνοντες.

Όπως είναι δεδομένο, η στάση μας έχει ενοχλήσει την Τουρκία, αλλά και τα κυκλώματα των διακινητών και κάποιες συλλογικότητες, που παρασύρονται από την τουρκική προπαγάνδα.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική προσέγγιση στα σύνορα, θαλάσσια και χερσαία, έχει σκληρύνει επί ημερών σας. Τηρείται, όμως, η λεπτή «κόκκινη γραμμή» που χωρίζει την αποτροπή από πράξεις που αντιβαίνουν στις διεθνείς συνθήκες;

Από την πρώτη στιγμή που οι πολίτες εμπιστεύτηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, καταστήσαμε σαφές ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και είναι καθήκον της να τα προστατεύει.

Πράττουμε το αυτονόητο. Και το πράττουμε με αποφασιστικότητα, αλλά και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα. Εάν η Τουρκία συμπεριφερόταν υπεύθυνα, εάν τηρούσε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, δεν θα υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα στο Αιγαίο.

Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία συμπεριφέρεται ως πειρατής. Παραβιάζει συστηματικά τις υποχρεώσεις της. Όχι μόνο επιτρέπει, αλλά συχνά καθοδηγεί τις μεταναστευτικές ροές. Δεν ανταποκρίνεται, όπως οφείλει, στις προσπάθειές μας για επικοινωνία και συνεννόηση.

Η σημαντική ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, πολλαπλασίασε τις επιχειρησιακές του δυνατότητες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μείωση των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών.

Από τις 67.000 παράνομες αφίξεις στη χώρα μας το 2019, είχαμε μόνο 10.074 το 2020 και μέχρι σήμερα, το 2021, έχουν περιοριστεί στις 3.621.

Σας ανησυχούν όσα κάνει η Τουρκία στα σύνορα; Βλέπετε έναν κίνδυνο εκ νέου εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, υπό μορφή υβριδικής απειλής, όπως γίνεται σήμερα και στη Λευκορωσία;

Η Τουρκία δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί την απόγνωση ταλαιπωρημένων ανθρώπων, εργαλειοποιώντας τους, προκειμένου να προωθήσει γεωστρατηγικές της επιδιώξεις. Η επανάληψη της τακτικής αυτής αποτελεί ένα ενδεχόμενο που μας προβληματίζει και ακριβώς γι’ αυτό παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα.

Παρακολουθούμε και ταυτοχρόνως συνεχίζουμε την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, με έμφαση στην προμήθεια 70 νέων σκαφών, αλλά και την εξέλιξη του διαγωνισμού για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ), που θα αποτελέσει τα «μάτια» μας στο Ανατολικό Αιγαίο, στην Κρήτη και στο Ιόνιο, καθιστώντας πολύ πιο άμεση και αποτελεσματική τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.

Είμαστε λίγο πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού, εν μέσω όμως δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος παγκοσμίως. Σας ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να «σβήσει» τις όποιες κινήσεις στήριξης της κοινωνίας ή θα είναι το 2022 ένα καλύτερο, οικονομικά, έτος;

Το αντίθετο. Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι οδηγεί την Ελλάδα σε πολύ σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 και έχει επίσης αποδείξει ότι τα οφέλη από τη θετική αυτή πορεία κατευθύνονται στη στήριξη της κοινωνίας.

Οι συνεχείς φοροελαφρύνσεις, η στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τα ειδικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανόδου των τιμών στην ενέργεια, το πρόγραμμα για την απασχόληση νέων, τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αποτελούν πυλώνες μίας οικονομικής πολιτικής που δεν στοχεύει απλώς στην ανάπτυξη.

Στοχεύει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Στην ανάπτυξη με μέρισμα για όλες και όλους. Το 2022 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εργαζόμαστε γι’ αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα φανούν πολύ γρήγορα.

Ειδικότερα, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το 2022 αποτελεί κομβική χρονιά, αφού θα αρχίσουν να φαίνονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στον νησιωτικό χώρο και η εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής για τα νησιά μας.

Με τη διασφάλιση σημαντικότατων πόρων που θα διατεθούν για την ακτοπλοΐα και τα λιμάνια, διασφαλίζουμε επαρκείς και ποιοτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις και σύγχρονες και ασφαλείς λιμενικές υποδομές και ενισχύουμε τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη στη νησιωτική Ελλάδα.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο