Σήμερα το πρωί, ξεκίνησε στην Ιταλία η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού σε πολίτες 40 με 60 ετών. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να χορηγηθεί από την 1η Δεκεμβρίου, αλλά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αποφασίθηκε η επίσπευση της όλης διαδικασίας.

 

Στο μεταξυ, οι Ιταλοί αναισθησιολόγοι και οι γιατροί που εργάζονται στις ΜΕΘ ζητούν από την κυβέρνηση Ντράγκι να εγκρίνει άμεσα νέα μέτρα, ώστε να περιορίσει την ελεύθερη μετακίνηση των ανεμβολίαστων. Παράλληλα, καλούν τους πολίτες που έχουν επιφυλάξεις να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

«Όταν οι ασθενείς με Covid-19 μπαίνουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, η πιθανότητα να χάσουν την μάχη για την ζωή, αγγίζει και το 70%», λένε οι Ιταλοί γιατροί.

 

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, οι περισσότεροι περιφερειάρχες του ιταλικού Βορρά συνεχίζουν να ζητούν την υιοθέτηση του πράσινου «πάσου δυο ταχυτήτων», ή «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου». Σύμφωνα με τον Τύπο, θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να συνεχίσουν να εισέρχονται σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ οι ανεμβολίαστοι, με συνεχή τεστ, θα μπορούν να πηγαίνουν μόνον στον χώρο εργασίας τους. Η επίσημη απόφαση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ληφθεί μέσα στην εβδομάδα.

 

Παρά, δε, το ότι ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι τάσσεται κατά της αυστηροποίησης των μέτρων, σχεδόν όλοι οι περιφερειάρχες που ανήκουν στο κόμμα του και στον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς θεωρούν ότι η έγκριση του «πάσου δυο ταχυτήτων» είναι αναγκαία και επείγουσα, για να μην αναγκαστούν να κλείσουν και πάλι οι εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των περιοχών τους.

 

Ανησυχία, τέλος, εκφράζεται για τον τουριστικό τομέα: σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, παρά το ότι στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι λιγότερες απ΄ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ακυρώσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων στα ξενοδοχεία της Ρώμης έχουν ήδη ξεπεράσει το 20%.